Čokoláda Bonnat

Francouzská čokoláda od roku 1884

Čokolády BonnatBonnat logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malá rodinná čokoládovna z městečka Voiron ve Francii. Založena roku 1884. Známá svou řadou „single-origin“ čokolád, mléčných čokolád s extra vysokým obsahem kakaa, a znalci oceňovanou horkou čokoládou.

Správná výslovnost Stéphane Bonnat: stefan bona.

Čokolády Bonnat

Mléčná hořká čokoláda Bonnat

bonnat - mléčná čokoláda 65%

„Mléčná hořká čokoláda“ – není to překlep? Není. Bonnat je jedním z mála mistrů čokolády, kteří vyrábějí mléčné čokolády s vysokým obsahem kakaa - až 65% (na obrázku čokolády Asfarth, Surabaya a Java). Výsledkem je krémová hořká čokoláda, která postrádá hořkost a kyselost typickou pro hořké čokolády, ale ponechává si bohaté tóny tradiční hořké čokolády. Ideální čokoláda pro ty, kteří se nechtějí rozhodovat kterou čokoládu mají radši – hořkou nebo mléčnou?


Tabulkové čokolády Bonnat „single-origin“

bonnat - čokoláda single origin

Společnost Bonnat jako první navrhla řadu tabulkových čokolád se 75% kakaa, kde každá čokoláda této řady je vyrobena z kakaových bobů z jiné země. Tento nápad se rychle ujal a dnes ho napodobuje řada výrobců.

Těmto čokoládám se začalo říkat „single-origin“ neboli jednodruhové čokolády.

Dnes vyrábí 20 druhů „single-origin“ čokolád z kakaových bobů ze všech koutů světa: Porcelana, Apotequil (Peru), Marfil de Blanco (Mexiko), Cacao Real del Xoconuzco (Mexiko), Chuao (Venezuela), Chuao Village (Venezuela), Cote D'Ivoire (Pobřeží slonoviny), Madagascar 100% Criollo, Madagaskar, Cejlon, Trinité, Equateur (Ekvádor), Puerto Cabello (Venezuela), Jamaica, Cuba, Haiti, Hacienda el Rosario (Venezuela), Juliana Bresil (Brazílie), Libanio Bresil (Brazílie) a Piura Blanco (Peru).


Plantážní tabulkové čokolády Bonnat

bonnat - čokoláda Hacienda El Rosario

Bonnat byl první, kdo začal v souvislosti s čokoládou používat pojem „vintage“ – jinak známý z vinařské terminologie. Použil ho poprvé u čokolády Hacienda el Rosario, která je vyrobena z bobů pocházejících pouze z této plantáže.


Horká čokoláda Bonnat - na přípravu čokoládového nápoje:

Stačí rozpustit v horkém mléce a můžeme si vychutnat tradiční francouzskou horkou čokoládu oceněnou na soutěži Academy of Chocolate.


Suroviny čokolád Bonnat

Čokoládovna Bonnat nakupuje kakaové boby z nejlepších plantáží. Ve svých tabulkových čokoládách řady „single-origin“ nepoužívají emulgátory (sojový lecitin) a dokonce ani přírodní vanilku. Výsledkem je čistá čokoláda s bohatou a barevnou škálou chutí.


Bonnat - tradice a současnost

Stéphane Bonnat čokolatiér

Příběh čokoládovny Bonnat se začíná psát roku 1884, kdy si Félix Bonnat založil podnik v městečku Voiron v jihovýchodní Francii. Od roku 1919 zásobuje čokoládou francouzské kolonie v Africe, Indočíně a Asii. S provozem čokoládovny mu pomáhají synové Armand a Gaston. Roku 1956 přebírá firmu Raymond Bonnat, vnuk Félixe Bonnata. Vystudoval School of Chocolatiers v Bazileji a se svou ženou Nicole a dvěmi ze svých čtyř dětí - Cécile a Stéphane - pokračuje v rodinné tradici. V současnosti vede rodinnou čokoládovnu Stéphane Bonnat (na obrázku) - pravnuk jejího zakladatele Félixe. Firma má okolo 30ti zaměstnanců.


Ocenění čokolád Bonnat

Čokolády Bonnat získaly řadu ocenění na mezinárodních soutěžích. Zde uvádíme některé z nich:

   
výrobekkategorieocenění
Academy of Chocolate, Londýn, 2009  

Bonnat – Tablette à Cuire

Best Drinking Chocolate (unflavoured)

stříbrná medaile

cena Academy of chocolate
Academy of Chocolate, Londýn, 2009  

Bonnat – Copeaux 80%

Best Unflavoured Drinking Chocolate

bronzová medaile

cena Academy of chocolate

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 274x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.