Čočková polévka

vařená čočka
olej
cibule
celer
mrkev
petržel
česnek
brambory
zeleninový vývar nebo bujón
sůl
pepř
kmín
majoránka
jíška
petrželka
ocet

Čočková polévka – postup přípravy

Na oleji zpěníme na kostky nakrájenou cibulku, přidáme pokrájenou mrkev, petržel, celer, česnek a brambory. Vše zalijeme vývarem nebo zeleninovým bujónem rozmíchaným ve vodě. Osolíme, opepříme a okmínujeme. Zeleninu vaříme doměkka, poté přidáme vařenou čočku a majoránku. Povaříme, zahustíme jíškou a dochutíme octem. Nakonec posypeme nakrájenou petrželkou.

Do čočkové polévky se dají na vylepšení přidat moučné noky, které nejsou nic jiného, nežli mouka smíchaná s vodou. Takhle zhotovené těsto se po malých lžících přidává do bublající polévky a krátce povaří.

Zahustit polévku můžeme jíškou, kterou zhotovíme tak, že na začátku vaření na másle osmahneme mouku do zlatova a pak dále přidáváme další ingredience. Nebo jednoduše použijeme hotovou jíšku, kterou přidáme na konci vaření.

Čočková polévka je vydatný pokrm, který lze podávat i jako hlavní jídlo.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 512x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.