Čirůvka zlatá /Tricholoma auratum/

Foto: Wikipedia, Autor: Jymm

▪ Čirůvka zlatá - vzhled

Kloboukčirůvka zlatá široký 4 – 12 cm, v mládí zvoncovitý až polokulovitý, na okraji podvinutý, později nízce sklenutý, plochý až mírně prohloubený a s ostrým, zvlněným až laločnatým okrajem, obvykle s tupým hrbolkem, masitý, hladký, slizký, zažloutlý až sirově žlutý, na temeni s červenohnědým až olivovým nádechem.

Lupeny až do časné dospělosti jsou nízké (4 – 6 mm), ve stáří širší (7 – 12 mm), u třeně hluboce vykrojené a téměř volné, sirově žluté až chromově žluté.

Třeň 4 – 8 x 1 – 3 cm, robustní, válcovitý, na bázi většinou rozšířený, plný nebo dutý, lysý nebo řídce vláknitě šupinkatý a obvykle světle žlutý.

Dužnina bělavá, těsně pod pokožkou klobouku i třeně nažloutlá se slabou moučnou vůní a nasládlou slabě moučnou chutí.

▪ Čirůvka zlatá - výskyt

Čirůvka zlatá roste v písčitých borech, plodnice se začínají vyvíjet pod povrchem půdy (v mládí z nich vyčnívá na povrch pouze temeno klobouku).

▪ Čirůvka zlatá - vliv na zdraví

Houbový pokrm je možné bez následků na zdraví ohřívat a opětovně jíst, za předpokladu, že byl uskladněn při teplotě pod +4 °C, pokud byl pokrm připraven ze zdravých a čerstvých plodnic, vydrží stejně dlouho, jako pokrm z masa.

▪ Čirůvka zlatá - možnosti využití

Čirůvka zlatá je lahodná jedlá houba k libovolné úpravě začerstva i ke konzervování do octa.

Čirůvka zlatá - recept

Palačinky plněné houbami

400 g hub
100 g hladké mouky
1 vejce
2,5 dl mléka
1 dl oleje
1 cibule
mletý pepř
sůl

V mléku rozkvedláme vejce se solí, přidáme mouku, s vytvořeného těsta upečeme 6 – 8 tenkých palačinek. Ty potřeme houbovou náplní a stočíme. Náplň: na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme a udusíme.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1249x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.