Čirůvka havelka /Tricholoma portentosum/

Foto: Wikimedia, Autor: Aorg1961

▪ Čirůvka havelka - vzhled

Kloboukčirůvka havelka široký 3 – 10 cm, zpočátku kuželovitý a s podvinutým okrajem, později nízce sklenutý a zvlněný, zpravidla se zaobleným hrbolkem, paprsčitě vrostle vláknitý, šedý, hnědo šedý až černo šedý, často s olivovým nebo fialovým odstínem. Lupeny bělavé s citrónově bělavým nádechem.

Třeň 5 – 10 x 1 – 2 cm, bělavý až nažloutlý.

Dužnina bělavá s moučnou vůní a s chutí lískových oříšků, ve třeni nápadně roztrhaná.

▪ Čirůvka havelka - výskyt

Čirůvka havelka roste v jehličnatých lesích, zejména v písčitých borech (plodnice se začínají vytvářet pod povrchem půdy a jsou celé bělavé).

▪ Čirůvka havelka - vliv na zdraví

Houby jsou vhodné při odtučňovací dietě, pro nízký obsah cukrů se uplatňují i v diabetické dietě. Stravitelnost hub se dá zvýšit rozemletím v masovém mlýnku nebo přidáním soli nebo jedlé sody při tepelné úpravě.

▪ Čirůvka havelka - možnosti využití

Čirůvka havelka je lahodná houba vhodná k jakékoliv úpravě začerstva i ke konzervování v octě.

Čirůvka havelka - recept

Rybí filé s houbovou majonézou

600 g rybího filé
200 g smetanové majonézy s houbami
olej
nastrouhaný křen
citronová šťáva
trocha hladké mouky
mletá červená paprika
mletý pepř
sůl

Rozložené plátky filé pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, posypeme červenou paprikou a moukou a na oleji upečeme do růžova. Na talíři polijeme smetanovou majonézou s houbami a posypeme nastrouhaným křenem, podáváme s chlebem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 881x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.