Čirůvka černošupinatá /Tricholoma atrosquamosum/

Foto: Wikimedia, Autor: Sasata

▪ Čirůvka černošupinatá - vzhled

Klobouk je široký 5 - 10 cm. V mládí je až zvoncovitý, má krátce podvinutý okraj, později sklenutý. Čirůvka černošupinatá má na klobouku tupý hrbol, který je křehký a masitý, suchý, na šedavém základě hustě pokrytý šupinkami, které jsou v mládí šedočerné.

Třeň je 3 - 8 cm vysoký a 1 - 2 cm široký. Je pevný, plný, na bělavém nebo našedlém podkladě řídce pokrytý černými vlákny až jemnými šupinky.

 

Dužnina je bělavá, pod pokožkou klobouku šedá, s nápadnou kořenitou vůní a slabou moučnatou chutí.

▪ Čirůvka černošupinatá - výskyt

Čirůvka černošupinatá roste od srpna do listopadu, a to v listnatých a jehličnatých lesích. Této houbě se daří na vápenitém podkladě a má ráda i horské oblasti

 

▪ Čirůvka černošupinatá - vliv na zdraví

Houby jsou i po usušení vynikajícím ochucovadlem. Svou pronikavou vůní a chutí nám mohou dopomoci k odbourání nadměrného přísunu soli - čím jsou přísady v jídle aromatičtější a chuťově výraznější, tím máme menší sklon solit. Nejzdravější a nejdietnější způsob úpravy je dušení s lehkou příměsí kmínu.

Houby by se neměly zapařit, tím se totiž zhoršuje jejich stravitelnost a některé pak mohou být i zdraví nebezpečné. Sbírat by se měly do proutěných košíků nebo papírových pytlíků v oblasti čistého životního prostředí, protože do sebe nasávají určité množství těžkých kovů a dalších látek. Houby z pěstíren jsou v tomto smyslu chráněny lépe.

▪ Čirůvka černošupinatá - možnosti využití

Čirůvka černošupinatá je jedlá a chutná houba, kterou je dobré připravovat za čerstva, ale hodí se i pro nakládání do octa. Je poměrně aromatická.

▪ Čirůvka černošupinatá - recept

Čirůvky na mandlích

500 g čirůvek
3 vejce
80 g nasekaných mandlí
kypřící prášek do pečiva
olej
sůl
hladká mouka

Rozšleháme vejce se solí, přidáme špetku kypřícího prášku a tolik mouky, aby nám vzniklo středně husté těstíčko. Očištěné čirůvky obalíme v těstíčku, poté v nasekaných mandlích a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Z osmažených čirůvek necháme okapat olej a podáváme.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1178x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.