Cibulový salát

150 g obyčejné cibule
150 g červené cibule
80 g jarní cibulky
olej
mořská sůl
třtinový cukr
jablečný ocet
směs pepřů




Cibulový salát – postup přípravy

Cibuli nakrájíme na stejnoměrné větší kousky. Nejelegantnější jsou měsíčky, krájené podélně z rozpůlené cibule. Necháme si zvlášť bílou a červenou cibuli. Do rozpáleného oleje na pánvi nejprve vložíme bílou cibuli, když zesklovatí, přidáme červenou a krátce vše za stálého míchání opékáme. Na červené cibuli se přitom zvýrazní její barva. Pokud chceme, můžeme v tuto chvíli přidat trochu drceného kmínu a pár plátků česneku. Druhou možnou variantou je přidání suchého provensálského koření. Na závěr přípravy salátu přidáme do pánve sůl, cukr, ten necháme rozpustit (zkaramelizovat) a nakonec vše zastříkneme octem. Zprudka vše zdusíme a necháme chvilku stát v pánvi. Přitom si nakrájíme najemno jarní cibulku, kterou nakonec vše ozdobíme a ochutíme.

Před samotným podáváním můžeme cibulový salát posypat čerstvě namletou směsí pepřů.

Cibulový salát je vhodný k plackám všeho druhu, lze ho kombinovat i s pórkem, přidat pažitku nebo trochu nastrouhaného křenu.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1049x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.