Cibule je účinný lék i pomocník v domácnosti

cibule je účinný lékCibule patří k těm zdánlivě nejobyčejnějším druhům zeleniny. V české kuchyni je jednou z nejpoužívanějších surovin pro svoji výraznou chuť, pro naše tělo má ale navíc spoustu zdravých a léčivých účinků. Naše české slovo cibule ale pochází z Německa, konkrétně ze slova Zwiebel.

Cibule obsahuje množství vitaminů a minerálů. Je bohatá na kyselinu listovou (acidum folicum, vitamin B9), ale i jiné vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód. Je tedy opravdovou zásobárnou životně důležitých a prospěšných látek.

O cibuli se dá říci, že má všestranné léčebné použití a její hlavní význam je v prevenci nemocí. Cibule má pravděpodobně svůj původ v západní Asii, kde původně rostla jako planá rostlina. Protože místní obyvatelé brzy objevili její výrazné léčivé účinky a mnohostranné využití v kuchyni, přestěhovala se do zahrad a rozšířila do celého světa. Lidé ji začali šlechtit pro svou potřebu. Dnes ji díky tomu najdeme ve spoustě různých odrůd a typů - bílá, žlutá, červená, v malých i velkých velikostech, sladká nebo pálivá cibule.

Z historie cibule

Jako potravina, koření i lék se cibule používala již od pradávna. Předpokládá se, že lidé ji znali a používali již v dobách, kdy ještě neexistovalo písmo. Zmínky o ní se objevují v egyptských papyrech z let 3200 před naším letopočtem. Objevuje se dokonce často na starověkých egyptských malbách. O cibuli se zmiňují i staré indické védské texty, znali ji obyvatelé Mezopotámie a k základním potravinám patřila v antickém Řecku. Také Římané ji konzumovali pravidelně a brávali si ji sebou na své cesty. Staří Římané také popsali všechny preventivní a léčivé účinky cibule – podle nich zostřuje zrak, pomáhá při zažívacích obtížích, pomáhá od nespavosti, léčí rány i bolesti zubů. Zajímavostí je, že římští gladiátoři se před zápasem údajně potírali šťávou z cibule. Divokou cibuli znali i obyvatelé staré Ameriky, kteří ji používali k vaření, jakožto zeleninu i koření, avšak její v Evropě známou, chuťově výraznější variantu, přivezl až Kolumbus.

Cibule v kuchyni

Cibule se vaří, smaží, peče i dusí. Vyšší teplotou se ze syrové cibule odděluje voda a některé látky zesilující chuť pokrmu.

Nakrájet cibuli můžeme i bez uronění slzy. Při krájení cibule se vytvářejí těkavé sloučeniny, které se rychle rozkládají a jejich složky pak dráždí oči. Můžeme však cibuli krájet, aniž by nám oči dráždila, a to tak, že ji před krájením vložíme na několik minut do teplé trouby nebo ji krájíme nožem namočeným ve studené vodě.

  • Česká kuchyně: Cibule tvoří základ tak typických jídel jako např. svíčková, nalezneme ji v masových pokrmech i omáčkách. Nejzdravější je však v syrovém stavu, přidává se do salátů, pomazánek nebo k přizdobení pokrmů.
  • Britská kuchyně: Nadívané cibule jsou v rámci britské kuchyně proslavené.
  • francouzský cibulový koláčFrancouzská kuchyně: Typická je francouzská polévka cibulačka nebo cibulový koláč.
  • Indická kuchyně: Indové cibuli jakožto pochoutku smaží.
  • Maďarská kuchyně: Guláš se stal i tradičním českým pokrmem, ale svůj původ má v Maďarsku.
  • Americká kuchyně: Smažené cibulové kroužky v těstíčku jsou v USA typickou chuťovkou či přílohou k burgerům s hranolkami.

Léčivé účinky cibule

Účinky cibule na lidské zdraví nelze opomíjet. Cibule působí preventivně při infekcích dýchacích cest, pomáhá léčit kašel, zahlenění, užívá se při chrapotu, rýmě, angíně, chřipce a bolestech v krku. Cibule celkově desinfikuje dutinu ústní, nosní sliznici i dýchací cesty. Podporuje chuť k jídlu, posiluje sliznice žaludku a střeva zvyšuje sekreci trávicích šťáv.

Tím, že cibule dezinfikuje střeva, pomáhá ničit nežádoucí střevní parazity. Posiluje srdce, čistí krev, podílí se na krvetvorbě. Snižuje také krevní tlak, hladinu cukrů a tuků v krvi a posiluje náš imunitní systém. Dokáže zmírnit projevy ekzému, zklidňuje takto postiženou pokožku, užívá se při poranění (např. při hmyzím bodnutí), neboť chrání před infekcí. Cibule působí léčivě i na ledviny a močové cesty, kde pomáhá léčit zánětlivá a infekční onemocnění. Na nervový systém působí jako mírné sedativum.

Nedoporučuje se však konzumovat cibuli při otevřených žaludečních vředech. Pokud cibuli skladujeme rozkrojenou, pak se stává mírně toxickou. Bez zajímavosti také nejsou její afrodiziakální účinky, cibule stimuluje libido a zlepšuje prokrvení pohlavních orgánů.

Druhy cibule

Cibule překvapuje svou rozmanitostí. Na světě najdeme až 300 druhů cibule. Liší se velikostí, tvarem, barvou i chutí. Zde jsou některé z nich:

Cibule kuchyňská: Klasický, u nás zřejmě nejrozšířenější druh cibule. Je možné ji jíst v syrovém stavu, vařenou, smaženou, pečenou i dušenou. Je základem mnoha pokrmů, omáček apod.

Jarní cibule: Sklízí se mladá i s natí, dokud je jemná a než se vytvoří větší cibulky. Obvykle ji seženeme v obchodech od konce zimy do konce léta a používá se čerstvá na oblohy, přílohy a do salátů.

Obří salátová cibule: Má jemnější chuť a je vhodná i pro ty, kteří klasickou cibuli nevyhledávají. Tento druh totiž obsahuje méně aromatických látek. Jejími osvědčenými odrůdami i pro případné pěstování v našich podmínkách jsou odrůdy Globo – žlutá cibule a Blanco duro – bílá cibule.

Salámová cibule: Od ostatních druhů se odlišuje pouze oválným tvarem, lze ji spotřebovat beze zbytku.

Šalotka: Má ostrou chuť a aroma podobné česneku, ocení ji labužníci. Vyznačuje se příjemnou, harmonickou chutí. Zdomácněla hlavně ve francouzské kuchyni.

Cibule perlovka: Vytváří bílé, lesklé a drobné cibulky. Ke skladování není vhodná kvůli své malé trvanlivosti, a tak se obvykle nakládá do nálevu.

Cibule zimní: Cibulky jsou drobné, protáhlé a rostou v trsech. Je velmi šťavnatá a má jemnější chuť než cibule kuchyňská. Správně se nazývá cibule prorůstavá.

druhy cibule

Recepty z cibule pro naše zdraví

Cibulový sirup

Jeden z nejklasičtějších receptů na léčbu kašle a dýchacích potíží spojených se zahleněním průdušek.

1.   varianta cibulového sirupu

Cibuli oloupeme, nakrájíme  na malé kostičky, vložíme do misky, zasypeme krystalovým cukrem, zamícháme, přikryjeme a necháme alespoň dvě hodiny odpočívat. Cibule pustí šťávu, kterou pak lze užívat po lžících. Tohoto sirupu by se nemělo dělat mnoho, protože by neměl stát déle než 24 hodin.

2.   varianta cibulového sirupu

Cibuli co nejjemněji nastrouháme, nejlépe v mixéru. Bohatě zalijeme medem, dobře promícháme a necháme 1 - 2 hodiny za občasného promíchání stát. Dobře vymačkáme přes gázu nebo odšťavníme. Užíváme každou hodinu po lžičce při zánětu průdušek, kašli a chřipce.

Cibulová šťáva na nemoci průdušek

Několik cibulí odšťavíme a do šťávy přidáme stejné množství medu. Rozmícháme a bereme v průběhu celého dne po lžičce každé dvě hodiny. Tento lék je prospěšný i na trávení a zvyšuje imunitu organismu.

Cibulové víno

Nadrobno nakrájíme 3 středně velké cibule, zalijeme jedním litrem bílého vína a přidáme 5 lžic medu. 2 - 3 týdny necháme macerovat, poté přefiltrujeme a užíváme 3x denně po lžíci, jakožto prevenci.

Cibulový prostředek proti bolení v krku

Směs z nakrájené cibule, strouhaného křenu a medu svařte s vodou. Podávejte při bolestech v krku, směs navíc posiluje obranyschopnost organismu.

Pasta na bolest kloubů z cibule

Cibuli nastrouháme a smícháme s půl lžičkou kurkumy a půl lžičkou kari. Připravíme tak pastu na ulevení bolesti kloubů nebo při svalových křečích.

cibulačkaVydatná cibulačka pro zdraví

Ingredience

  • 5 cibulí
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
  • 60 g strouhaného sýra
  • sůl, pepř
  • 4 plátky chleba

Vydatná cibulačka - postup přípravy

Cibuli si nakrájíme na kolečka a na oleji smažíme a dále pozvolna dusíme po dobu asi 45 minut, až dostane mahagonovou barvu. Pak ji zasypeme moukou, lehce orestujeme a zalijeme vodou. Vše osolíme, opepříme a vaříme po dobu minimálně dalších 20 minut. Plátky chleba si osmažíme na pánvi dozlatova, ještě horké posypeme strouhaným sýrem a podáváme s polévkou.

Babské rady

Cibule je součástí i mnoha tzv. babských rad do domácnosti:

S cibulí na hmyzí a vosí bodnutí

Rozkrojenou cibulí potřete postižené místo. Potřením zamezíte vzniku otoku, zarudnutí a místo vpichu vás bude také méně svědit.

Cibule jako pomocník v domácnosti

Znečištěné okno potřete nejprve cibulí a potom až umyjte obvyklým způsobem. Když navíc přidáte ocet, bude se okno krásně lesknout.

Jak z cibule vyrobit prostředek proti zahradním škůdcům

Připravte si 3 cibule, několik stroužků česneku a přidejte lžíci kajenského pepře, případně můžete použít i hrst sypaného tabáku do cigaret a celou směs vhoďte do vody. Několik lžic mýdlových vloček rozmíchejte v desetilitrovém kbelíku. Obě tyto směsi promíchejte a postřikem či zálivkou ošetřete rostliny, které chcete před hmyzem ochránit.

Další babské rady:

  • Do směsi octa, cibule a mýdla namočte přes noc prádlo a ráno vyvařte.
  • Boty z kůže potřete cibulí a vyleštěte suchým hadříkem.
  • Rezavé skvrny na příborech odstraníte tím, že je zapíchnete do cibule a necháte po nějakou dobu působit.
  • Cibule je použitelná i v tom, že absorbuje pachy.
  • Pokud chcete, aby se domácí zvířata vyhýbala určitému místu, zkuste tam položit pár plátků nakrájené cibule.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 4422x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.