Chřest s holandskou omáčkou

10 stonků bílého chřestu
100 g másla
patka žitného chleba
6 kuliček pepře
2 bobkové listy
snítka tymiánu
sůl
mletý pepř
olivový olej

Na omáčku:

160 g másla
4 žloutky
2 lžíce bílého vína
6 lžic vody z chřestu
1 citrón
sůl
pepř

Chřest s holandskou omáčkou – postup přípravy

Bílý chřest důkladně očistíme škrabkou, do vody přidáme máslo a koření, uvedeme do varu a ponoříme do ní chřest s patkou chleba. Stáhneme teplotu a vaříme do měkka (asi 10 minut). Chřest vytáhneme a zalijeme omáčkou.

Holandská omáčka:

V rendlíku smícháme žloutky, vodu z chřestu, bílé víno, trochu soli a pepře a citrónovou šťávu. Ve vodní lázni zahříváme a šleháme bez přestání metličkou do husté pěny. Jakmile pěna dosáhne požadované konzistence, stáhneme z ohně a vmícháme máslo, které jsme si předem nechali rozpustit a vychladnout. Omáčkou přelijeme hotový chřest a podáváme.

Chřest s holandskou omáčkou podáváme jako přílohu nebo jako hlavní chod se zeleninovým salátem.

Do holandské omáčky můžeme přidávat další ingredience, slouží jako základní omáčka.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 580x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.