Chřapáč jamkatý přilbovitý /Helvella phlebophora/

Foto: www.houbar.cz

▪ Chřapáč jamkatý - vzhled

Klobouk je široký 2 – 7 cm a vysoký 2 – 5 cm, většinou nepravidelně laločnatý, někdy až sedlovitý, spodním okrajem přirostlý ke třeni. Je hladký, lysý, našedlý. Chřapáč jamkatý přilbovitý má dutý klobouk zevnitř hladký, šedé až sazově šedé barvy. Tato houba vypadá, jako kdyby byla přeložená ze tří složených laloků, které jsou nahnuté ke třeni

Třeň dorůstá až 10 cm a v průměru bývá okolo 3 cm široký. Má výrazná podélná žebra a hluboké jamky. Je dutý, zpravidla našedlý až černý.

Dužnina je silná asi 2 mm, velmi křehká s nenápadnou chutí a vůní.

▪ Chřapáč jamkatý - výskyt

Chřapáč jamkatý přilbovitý roste během léta, ale i v chladnějších podzimních měsících roku. Najdeme ho především v listnatých lesích, v trávě nebo mechu lesních cest a palouků. Výjimkou není ani na hnijícím dřevě. Vydat se za ním můžeme takřka do celého mírného pásu severní polokoule.

▪ Chřapáč jamkatý - vliv na zdraví

Prospěšné látky v houbách obsažené jsou především draslík, fosfor, síra a hořčík. Draslík jako takový se v lidském těle podílí na správné funkci svalů, fosfor udržuje pevnost a odolnost zubů a kostí, síra působí jako antibakteriální činidlo a hořčík je důležitou složkou správného vývoje zubů a kostí.

▪ Chřapáč jamkatý - možnosti využití

Pro svou jemnou chuť a slabou zemitou vůni lze chřapáče přidávat do nejrůznějších houbových pokrmů. Nejvhodnější pro přípravu jsou ovšem mladé plodnice, protože ty starší bývají už tužší.

▪ Chřapáč jamkatý - recept

Špagety s houbami a sýrem

200 g hub
150 g slaniny
petrželka a pažitka
sůl a kmín
balíček špaget
kečup

Na másle udusíme nakrájené houby, podle chuti je osolíme, přidáme tlučený kmín a drobně nakrájenou petrželku nebo pažitku. V hrnci vyškvaříme na kostky nakrájenou slaninu. Vložíme na ni uvařené špagety, přidáme dušené houby, promícháme, necháme spolu chvíli osmahnout a podáváme je sypané strouhaným sýrem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 870x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.