Chlorella jako "super-potravina"

Už jste slyšeli o výjimečných zdravotních účincích zelené sladkovodní řasy s názvem Chlorella? Čtěte dále a dozvíte se více..

Co je to Chlorella

Název této sladkovodní řasy pochází z řeckého slova Chloros, což znamená „zelený“ a latinské přípony Ella, znamenající "malá". Chlorella je jednobuněčná řasa kulovitého tvaru o velikosti asi 2 až 10 μm. Obsahuje zelené fotosyntetické pigmenty chlorofyl a chloroplast. Rychle se množí prostřednictvím fotosyntézy, potřebuje k tomu pouze oxid uhličitý, vodu, sluneční světlo, a malé množství minerálních látek.

Chlorella - zdroj cenných látek

Chlorella byla již v padesátých letech minulého století vědecky zkoumána jako potencionální plnohodnotný zdroj potravy a energie pro člověka. Obsahuje totiž vysoké procento bílkovin, vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. V usušené řase se nachází asi 45% bílkovin, 20% tuku, 20% sacharidů, 5% vlákniny a 10% minerálních látek a vitamínů jako např.vápník, železo, hořčík, vit.B2, B6 a B 12. Nejúčinnější látkou obsaženou v tabletách je Chlorella růstový faktor (Chlorella Growth Factor, CGF).

Chlorela jako super-potravina

Obzvláště po 2.světové válce, kdy Evropa trpěla hladem díky nedostatečné produkci potravin, se této řase věnovala velká pozornost. Svojí nutriční hodnotou měla tato „super potravina“ nahradit drahé maso, uvažovalo se i o tom, že se bude přidávat ve formě tablet do konvenčních potravin a tím jim dodávat vitamíny a minerály. Připravovali se projekty k velkopěstitelství Chlorelly, ke kterému ale nedošlo. Náklady na pěstování by v praxi byly značně vysoké a ani veřejnost si typickou příchuť řasy příliš neoblíbila. Navíc se objevila konkurence v podobě sóji. Přesto je chlorela označována za nejzdravější stravu v historii.

Výsledky vědeckých studií

Provedené vědecké studie Chlorelly prokázaly řadu pozitivních zdravotních účinků této řasy. Bylo zjištěno, že působí preventivně proti rakovině, podporuje imunitní systém, ovlivňuje snižování hladiny dioxinů v mateřském mléce a má příznivý vliv na kojené děti zvýšením hladiny imunoglobulinu v mateřském mléce, což je důležitá látka, mající vliv na imunitu sliznice. Dále bylo prokázáno, že Chlorella díky vysokému obsahu chlorofylu detoxikuje střeva a organismus, má schopnost snížit vysoký krevní tlak, snižuje také cholesterol, urychluje hojení ran a posiluje imunitní funkce u lidí.

Další zdravotní účinky Chlorelly

Zřejmě nejvíce je Chlorella ceněna jako potravina podporující imunitní systém a chránící organismus proti infekci. Má výrazné detoxikační účinky, zbavuje tělo toxinů a nežádoucích látek. Buněčná struktura této řasy je schopna na sebe navázat těžké kovy a odvést je z těla ven, Chlorella je tedy velmi účinná při regeneraci těla po ozařování a chemoterapii. Chlorella je vhodným přípravkem při jaterních onemocněních, jelikož významně podporuje obnovu jaterních buněk. Řasa rovněž čistí tlusté střevo, podporuje vylučování a omezuje výskyt plísní v zažívacím traktu. Doporučuje se také při chudokrevnosti, vysoký obsah železa v řase podporuje totiž krvetvorbu. Chlorella obsahuje velké množství betakarotenu, který se svými antioxidačními účinky chrání buňky a tkáně před škodlivým působením volných radikálů, je tedy vhodným doplňkem proti stárnutí. Obsah hořčíku podporuje správnou činnost nervové a svalové soustavy. Chlorellu můžete preventivně užívat proti nemocem srdce a cév, na srovnání krevního tlaku a cholesterolu v krvi. Zvyšuje účinnost inzulínu a tedy pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a předcházet tím únavě a stresu.

Chlorella pomáhá i zevně

Tuto řasu můžeme úspěšně použít i zevně a to při různých kožních problémech. Chlorella významně podporuje růst a dělení buněk a zrychluje regeneraci tkání, proto se využívá při léčbě popálenin, špatně se hojících ran, vředů, ekzémů apod. Při této variantě doporučujeme smíchat s vodou jemný prášek z Chlorelly a potírat jím postiženou oblast několikrát denně.

Užívání a dávkování Chlorelly

Aby Chlorella přinesla odpovídající efekt, je dobré užívat doporučené denní množství. To je na dospělého člověka 3 g (15 tablet). Užívání je vhodné naplánovat půl hodiny před jídlem a tablety zapít velkým množstvím vody. Toto doporučené množství lze v průběhu dne libovolně rozdělit. Nedoporučuje se zapíjet tablety kávou nebo kakaem. 

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 5025x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Tento příspěvek byl smazán,
neboť porušil etiku diskuze na portále Spektrum Zdraví.

Redakce