Chilli papričky a zdraví: Odhalte, jak na pěstování chilli papriček a jaké blahodárné účinky přinášejí

Chilli papričky a zdraví: Odhalte, jak na pěstování chilli papriček a jaké blahodárné účinky přinášejí

Historie chilli papriček

Chilli papričky jsou nedílnou součástí celé řady světových kuchyní. Neobejde se bez nich například indická, mexická či maďarská kuchyně, oblíbené jsou ale také u českých kuchařů. Málokdo ale ví, že historie chilli papriček se začala psát již v 6. tisíciletí př. n. l., kdy kouzlo této samosprašné rostliny objevili američtí indiáni. Po objevení Ameriky se pak chilli papričky díky portugalským mořeplavcům postupně rozšířili do Evropy a staly se nejen velmi oblíbeným kořením, ale také dobrou náhradou za tehdy vzácný pepř.

Čtěte také:

Obyčejná chůze je na hubnutí ideální. Efektivní chůze má ale svá pravidla

Druhy chilli papriček

Na světě existují stovky kultivarů chilli papriček nejrůznějších tvarů, velikostí a barev. Pro snazší orientaci ale dělíme chilli papričky do 5 základních skupin. Mezi nejznámější druhy chilli papriček tak patří:

  • Paprika čínská (Capsicum chinense) – Navzdory svému názvu pochází tato chilli paprička z Ameriky. Typická je svoji výjimečnou pálivostí, pro svou barevnost i relativně snadné pěstování je oblíbená i u zahrádkářů. Nabízí mnoho různých variant a odrůd. 
  • Paprika chlupatá (Capsicum pubescens) – Od ostatních se odlišuje nejen jemnými chloupky na listech a lodyze, ale i tmavými semeny. Zvláštní je také svoji odolností – dožívá se totiž až 15 let až do 4 metrů. Najdeme ji především v Jižní a Střední Americe. Ze všech domestikovaných druhů je paprika chlupatá nejméně rozšířena. 
  • Paprika křídlatá (Capsicum baccatum) – Chilli paprička, známá též pod názvem peruánská, pochází z Jižní Ameriky. Velmi oblíbená je v peruánské a kolumbijské kuchyni, zajistíme–li jí dostatečné teplo, dá se ale pěstovat se i v našich podmínkách. Nejznámějším kultivarem papriky křídlaté je Ají Amarillo. 
  • Paprika křovitá (Capsicum frutescens) – Drobné štiplavé papričky se hodí do kuchyně i pro okrasné účely. Volně růst je najdeme především ve Střední a Jižní Americe. 
  • Paprika setá (Capsicum annuum) – Paprika setá je ze všech domestikovaných paprik pěstována nejvíce. Nabízí totiž řadu nejrůznějších druhů lišících se tvarem, barvou i pálivostí.

U chilli dejte pozor na stupeň pálivosti

Dalším kritériem, dle kterého můžeme druhy chilli papriček rozlišovat, je jejich pálivost. K měření pálivosti papriček se již od roku 1912 využívána takzvaná Scovilleho stupnice, která nese název podle svého objevitele – amerického chemika W. L. Scovilla. Tento test funguje na jednoduchém principu. Papriku stačí smíchat s vodou a cukrem. Roztok se poté ředí vodou tak dlouho, dokud nepřestane pálit. Počet naředění pak odpovídá číslu SHU, které značí pálivost papričky.

Nejpálivější běžná chilli paprička, paprika čínská, dosahuje pálivosti až 2 000.000 SHU. Pro srovnání například paprika křovitá má pálivost asi 150.000 SHU, paprika setá pak jen 30.000 SHU. Absolutním rekordmanem v pálivosti jsou ale papričky Superchilli pocházející z Indie. Tento „chilli démon“ je dokonce tak pálivý, že může způsobit i smrt. Spíše než v kuchyni nachází využití u policejních a vojenských jednotek jako účinný donucovací prostředek.

Chilli papričky a zdraví

Kapsaicin, který má na svědomí pálivost chilli papriček, má celou řadu pozitivních vlastností. Vědci prokázali, že pravidelná konzumace chilli papriček může naše zdraví ovlivnit velmi pozitivně. Kapsaicin se například účinně váže na rakovinové buňky a ničí je, sloužit tak může jako ochrana před nejrůznějšími nádorovými onemocněními. Chilli papričky jsou bohaté také na vitamíny (především vitamín C) i minerály, železo, draslík, hořčík a mangan. 

Pozitivní vliv mají chilli papričky také na cholesterol. Kapsaicin totiž škodlivé látky v krvi rozpouští a podporuje jejich vyloučení z těla. Konzumace chilli je tak vhodná i pro lidi s kardiovaskulárními problémy, snižují totiž riziko infarktu i mrtvice. Ani ti, co mají problémy se žaludkem, si ale pálivé papričky nemusí odepírat. Právě naopak, chilli papričky totiž snižují produkci žaludečních kyselin a tedy i riziko vzniku žaludečních vředů. Vhodné jsou ale i pro diabetiky. Množství inzulinu v krvi po jídle totiž sníží o více než 50%.

Na světě existují stovky kultivarů chilli papriček nejrůznějších tvarů, velikostí a barev.

Chilli papričky na hubnutí i dobrou náladu

Chcete zhubnout a redukovat chuť na nezdravá jídla? Pak byste měli zařadit do jídelníčku chilli papričky. Ty jsou totiž pro hubnutí naprosto ideální. Pravidelná konzumace chilli totiž zrychluje metabolismus, podporuje trávení a navíc zvyšuje pocit sytosti. Dlouhodobá konzumace papriček tak omezuje chutě na sladké a tučné. Chilli papričky jsou téměř bez kalorií a obsahují cenné bílkoviny. Při hubnutí se tak mohou stát velmi užitečnými pomocníky.

Jste po zdravotní stránce v pořádku a téma chilli papričky a zdraví pro vás není aktuální? Pak by vás mohlo zajímat, že kapsaicin obsažený v chilli papričkách má vliv i na vaši náladu. Na výskyt kapsaicinu v krvi totiž vaše tělo reaguje produkcí endorfinu a serotoninu, které známe také jako hormony štěstí. Konzumace chilli je tak výhodná po všech stránkách. Pomůžou vám předcházet mnoha nemocem, hubnout a dokonce vám i zvednou náladu.

Pěstování chilli papriček

Zaujaly vás chilli papričky a jejich vliv na zdraví? Tyto zázračné plody si můžete jednoduše zasadit i doma, stačí, kdy dodržíte několik zásad pro úspěšné pěstování chilli papriček.

Krok č. 1: Výběr správných semínek 

Vybrat si ta správná semínka je pro úspěšné pěstování chilli papriček velmi důležité. Nemá totiž smysl vybírat si semínka, která potřebují vysoké teploty, pokud víte, že jim je nemůžete poskytnout. Dobře tak zvažte, jaké podmínky pro pěstování máte a na základě toho pak vybírejte. Pro pěstitele začátečníky doporučujeme semínka odrůdy Capsicum Annuum. Tento druh papričky je poměrně nenáročný, navíc roste rychle. Výsledky své pěstitelské snahy tak uvidíte brzy. Semínka Capsicum Annuum i další odrůdy seženete v zahradních centrech, k dostání jsou ale i v nabídce mnoha internetových obchodů.

Krok č. 2: Výsadba 

Semínka chilli papriček musíte před výsadbou nechat nejdříve vyklíčit. Dejte je proto do kousku minerální vlny nebo do ubrousku a nechte je v teple a vlhku. Naklíčená semínka poté vysaďte do vhodné nádoby naplněné substrátem. Semínka sázejte na povrch a přikryjte jen slabou vrstvou zeminy. Poté sazenicím dopřejte dostatek světla a počkejte, až vyklíčí. Poté, co sazeničky vytvoří první řadu listů, je přesaďte do větší nádoby. Výsev semen můžete uskutečnit kdykoli během roku. V případě, že plánujete chilli papriky umístit ven, ale dbejte na to, abyste semínka zasadili  4 až 6 týdnů před posledním mrazem.

Krok č. 3: Péče 

Chilli papričky nejsou na pěstování příliš náročné. Postačí jim dostatek světla, pravidelná dodávka vody a kvalitní zemina. Pokud si nejste kvalitou substrátu jistí, můžete papričky přihnojit.

Krok č. 4: Opylování 

Pěstování chilli papriček začíná být zajímavé především v době kvetení. Tehdy je před vámi totiž důležitý úkol – opylovat rostlinky. Jak na to? Prsty nebo drobným štětečkem třete okolo střední části květů tak, aby se pyl dostal až k okvětní tyčince. Pokud budete při opylování úspěšní, začnou okvětní lístky během několika dní opadávat. Střed květu pak začne postupně růst a formovat se do podoby plodu.

Krok č. 5: Sklizeň 

Doba, která uplyne od výsadby do dozrání plodů, se u chilli papriček pohybuje od 6 do 9 měsíců. Doporučujeme tak sázet v lednu nebo únoru. V takovém případě se prvních plodů dočkáte v létě. Při správné péči vám ale chilli paprička bude rodit i celý podzim. Sklizené plody poté můžete jíst v syrovém stavu, použít je k vaření, zavařování, anebo je usušit.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 28. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…
Rubus Pharma s.r.o.: Lékárna Rožnov pod Radhoštěm
Léky, léčiva a zdravotnické potřeby

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.