Česnek medvědí

cesnek-medvediČesnek medvědí (Allium ursinum) je rostlina s velikou škálou léčivých účinků na lidský organismus. Může nám může obohatit jídelníček již brzy na jaře a zároveň posloužit jako prostředek pro jarní očistnou kúru. Najdeme ho v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhkých místech  již v dubnu, kvete ale i v květnu a červnu. Je to 20 – 40 cm vysoká vytrvalá rostlina s cibulkou. Má drobné bílé květy na delší stopce a přízemní listy. V lese vytváří v době květu bujný koberec, poznáme ho podle typické česnekové vůně. Chuť má mírně štiplavou, česnekovou.  Údajně jej rádi vyhledávají medvědi po zimním spánku, aby si jím pročistili žaludek, střeva a krev, odtud zřejmě jeho název.

Léčivé účinky česneku medvědího

V této rostlině jsou obsaženy vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, allin a další sloučeni působící příznivě na lidský organismus. Rostlina se hojně využívá v lidové medicíně na léčbu různých onemocnění, jako jsou chřipka, nachlazení, záněty horních cest dýchacích, bronchitida a angína. Jako mírné antibiotikum působí proti zánětlivým onemocněním , má fungicidní a baktericidní účinky, ničí tedy plísně, bakterie a mykózy. Napravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních, proti střevním parazitům. Potlačuje kandidózu a působí proti nadýmání a křečím. Je vhodný na zácpu a při akutním a chronickém průjmu, provázeném plynatostí a kolikami. Celkově zlepšuje průchodnost střev. Příznivě působí při cukrovce. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a brání kornatění cév, jelikož zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách. Česnek medvědí dobře čistí krev, proto je vhodný při dlouhodobých problémech s kůží. Čerstvé listy pročišťují ledviny a močový měchýř a mají močopudné účinky. Rostlina má rovněž příznivý vliv na žaludek. Kdo má citlivý žaludek, měl by si nejdříve česnek spařit mlékem a pít po doušcích až po 2-3 hodinách.

cesnek-medvedi-1Použití v kuchyni

Listy mají typickou česnekovou příchuť, jsou však méně aromatické, než česnek setý. Usušení ztrácí svoji vůni i léčivé vlastnosti. Nejlépe se česnek medvědí hodí nakrájený na chléb, do salátů, na chlebíčky, můžeme ho přidat do polévek, omáček, posypat jím vařené brambory, nebo jej připravit na způsob špenátu. Očistné účinky rostliny se zvýší smícháním s listy mladé kopřivy, která se také výborně hodí pro jarní detoxikační kúru.

Příprava tinktury a vína

Pokud chcete zachovat léčivou sílu česneku medvědího po celý rok, můžete si připravit tinkturu nebo víno. Tinkturu vyrobíme tak, že nadrobno nasekané listy nebo cibulky medvědího česneku vložíme do láhve a zalijeme 38 – 40 % domácí lihovinou. Poté necháme 14 dní odstát na sluníčku nebo na teplém místě. Užívá se denně 10-15 kapek smíchaných s vodou.

Víno připravíme tím způsobem, že nakrájíme asi hrst listů, vložíme do hrnce, přilijeme čtvrt litru bílého vína a krátce povaříme. Nápoj osladíme medem a každý druhý den vypijeme pár doušků.

Pěstování na zahrádce

Pokud si chcete česnek medvědí vysadit sami, najděte stinné nebo pohostinné místo s vlhkou, humózní půdou. Půdu nepřihnojujte. Sází se cibulky v trsech po cca 10 kusech.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2789x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.