České superpotraviny mohou nahradit ty exotické. Používáte je?

České superpotraviny - brokoliceNázvem superpotraviny se označují potraviny, které obsahují výjimečné množství živin a vitamínů, které jim propůjčuje zdravotní prospěšnost o něco vyšší, než je tomu u ostatních „běžných“ potravin. V poslední době se trendem staly superpotraviny, které pocházejí z pro nás exotických a vzdálených končin.

Různé plody a potraviny, které však rovněž významně prospívají našemu zdraví a obsahují mnoho zásadních zdraví prospěšných látek, však můžeme najít i v našich končinách. Neměli bychom je podceňovat ani opomíjet, neboť jsou nám svým původem i chutí bližší, je proto je dobré o nich více vědět a zařazovat je do našeho jídelníčku pravidelně.

Jablko jako superpotravina

U nás velice běžně rostoucí potravina, která je pro naše zdraví velice prospěšná. Jablka obsahují pektin, který má schopnost snižovat cholesterol v krvi a také hladinu glukózy. Tyto plody jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, mají antioxidační účinky a chrání buňky našeho organismu. Vitamín C obsažený v jablcích pomáhá absorbovat železo a udržuje zdravé cévy.

Nejbohatším zdrojem železa, fosforu, draslíku, vápníku a hořčíku je slupka. Jablka bychom tedy měly jíst neloupaná.

Stará lidová moudrost radí sníst jedno jablko denně před spaním. Skutečně jde o dobrou radu, protože zatímco naše tělo odpočívá, jablko pohlcuje jedovaté látky z organismu. Trpíte-li různými kožními neduhy, jaterními nebo ledvinovými potížemi, hemeroidy, revmatismem nebo dnou, tento postup vám pomůže tyto stavy výrazně zregulovat.

Brokolice jako superpotravina

Brokolice je zelenina, kterou můžeme rovněž bez váhání označit superpotravinou nacházející se v našich končinách. Je bohatá na draslík, vápník a vitamín C. V brokolici je vitamínu C dokonce obsaženo téměř dvojnásobné množství, než je tomu třeba v pomeranči. Za zmínění stojí také její protizánětlivé vlastnosti, schopnost čistit krev, snižovat riziko rakoviny prsu. Je skvělým zdrojem vlákniny, betakarotenu a kyseliny listové. Látky v brokolici obsažené mají schopnost preventivního působení proti onemocněním cukrovky, srdečního záchvatu a před některými druhy rakoviny.

Borůvky jako superpotravina

Jsou nízkokalorickým a bohatým zdrojem sacharidů, antioxidantů a pomáhají předcházet mnohým chorobám. Pravidelný příjem borůvek pomáhá redukovat poškození buněk organismu, které souvisí s jejich předčasným stárnutím a borůvky zlepšují i naši krátkodobou paměť.

Borůvky jsou oblíbené také pro jejich preventivní působení vůči mnoha onemocněním a jsou i lékem při rekonvalescenci. Chrání naše sliznice a stimulují jejich regeneraci. Jsou vynikajícím pomocníkem při všech respiračních onemocněních, pomáhají léčit chřipku, angínu, bronchitidu i rýmu a další infekční a zánětlivá onemocnění sliznic. Již v minulosti byly borůvky oblíbeným léčebným prostředkem při střevních obtížích, průjmech, při otravě jídlem a střevních kolikách. Blahodárný je účinek borůvek na močové cesty a ledviny, působí mírně močopudně, zbavují tělo škodlivin.

Velice obdobné účinky jako plody, mají i listy brusnice. Listy je vhodné sklízet na počátku letního období a pak je pro pozdější užití sušit. Čaj pomáhá při žaludečních a střevních potížích, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, má příznivý vliv na ledviny a močové cesty, které čistí a dezinfikuje. Při potížích se zadržováním vody v těle pomáhá odvodňovat.

Fazole jako superpotravina

Fazolí existuje mnoho druhů, ať co do barevnosti, nebo do velikosti. Jeden šálek vařených fazolí denně dokáže snížit hladinu špatného cholesterolu až o 20 procent, stabilizuje hladinu krevního cukru a inzulínu, snižuje krevní tlak, riziko infarktu i mozkové mrtvice. Fazole jsou bohaté na vitamíny skupiny B, vlákninu, železo, draslík, zinek a další minerální látky. Pojídání fazolí aktivizuje trávicí trakt tak, že nedochází ke vzniku žaludečních a trávicích potíží a rakovině střev. Častější zařazování fazolí do našeho jídelníčku může způsobovat plynatost, která však časem mizí, neboť tělo je schopné se jejich trávení přizpůsobit.

Špenát jako superpotravina

Naší asi nejcennější listovou zeleninou je špenát - obsahuje vitamín A, železo, hodně sodíku, draslíku, vápníku i hořčíku. Špenát obsahuje více než 88 procent vody a jeho syrová šťáva je jednou z nejvýživnějších potravin vůbec. Špenátová šťáva vyživuje přirozenou cestou buňky našeho těla, tkáně, nervy i svaly. V syrovém špenátu je obsažena kyselina šťavelová ve své přirozené organické formě a ve spolupráci s ostatními přirozenými látkami ve špenátu obsaženými stimuluje střevní peristaltiku. Celkově špenát podporuje náš imunitní systém a preventivně předchází několika typům rakoviny.

Lněné semínko jako superpotravina

Len se pěstuje v našich zemích tradičně už odedávna. Lněné semínko obsahuje velké množství vlákniny, omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny a velké spektrum vitamínů a minerálních látek. Lněné semínko léčí žaludeční problémy, třeba i záněty a vředy, pomáhá při zácpě. Lněné semínko má schopnost navázat na sebe škodlivé látky a odvést je z těla ven. Užívání lněného semínka je vynikající prevencí proti virovým onemocněním, snižuje vysoký krevní tlak, snižuje vysoký cholesterol, působí jako prevence rakoviny a pomáhá i při kožních problémech. Lněné semínko pomáhá i při nepravidelné menstruaci nebo při snaze o otěhotnění (přesněji vyčištění organismu před snahou o otěhotnění).

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka jsou silným antioxidantem, zvyšují hladinu serotoninu, působí proti migrénám, astmatu i kardiovaskulárním onemocněním. Jedná se o vynikající zdroj celé řady vitaminů, zejména vitaminu E, několika vitaminů B komplexu a řady minerálních prvků, zejména hořčíku, fosforu, manganu, zinku, draslíku či železa.

Slunečnicové semínko obsahuje velké množství živin, které celkově prospívají naší nervové soustavě, zmírňují deprese a působí preventivně proti jejich vzniku.

Vlašské ořechy nejen na mozek

Vlašské ořechy snižují hladinu cholesterolu v krvi, riziko vzniku infarktu, posilují střeva, pozitivně působí na růst a pevnost vlasů, nehtů i pokožky. Chcete-li posílit svoji sexuální potenci a plodnost, pak rozhodně zařaďte ořechy více do vašeho jídelníčku. Jsou rovněž vynikajícími pomocníky při nervovém vyčerpání, stresu a chmurám či depresím.

I ostružiny jsou blahodárné

Plody ostružin obsahují vitamín C, železo, hořčík, vápník a vitamíny skupiny B. Plody celkově zvyšují tělesnou kondici, povzbuzují imunitu a jsou vhodné při celkovém vyčerpání, únavě a nachlazení. Čerstvé ostružinové plody nejsou vhodné pro lidi trpící záněty střev, žaludku, pro lidi se žaludečními vředy nebo poruchami žlučníku.

Růžičková kapusta

Standardně není vnímána jako superpotravina, avšak její účinky jsou natolik významné, že by si takové označení rovněž zasloužila. Růžičková kapusta obsahuje hodně vitamínu C, kyselinu listovou a vitamín B1, který pomáhá proti stresu.

Medvědí česnek jako česká superpotravina

Medvědí česnek obsahuje vitamín A, vitamín C, vápník, železo, fosfor a draslík. Nejvíce zdraví prospěšných látek obsahují čerstvé listy, sušením svoje schopnosti ztrácejí. Medvědí česnek posiluje paměť, střeva, čistí ledviny, močové cesty, průdušky. Medvědí česnek má úžasné detoxikační účinky, čistí krev, čistí střeva, žaludek atd.

Česnek kuchyňský - přírodní antibiotikum

Česnek je známý svými antibiotickými účinky, dokáže hubit bakterie, viry i plísně. Pozitivně působí i na dýchací cesty, proto je doporučované jej užívat při nachlazení, kašli a chřipce. Je vhodným doplňkem stravy při cukrovce, snižuje obsah cukru v krvi a zvyšuje tvorbu inzulínu. Asi nejznámější je použití česneku při potížích s vysokým krevním tlakem, česnek jej skutečně snižuje, navíc zlepšuje celkové prokrvení těla a odstraňuje chronické usazeniny z cév.

Obsahuje vitaminy A, B a C, vápník, selen, jód a další látky, díky nimž posiluje organizmus, podporuje jeho obranyschopnost, látkovou výměnu, hojení ran a sexuální výkonnost, snižuje hladinu cholesterolu, stresu, krevního tlaku a riziko rakoviny. Nejúčinnější je syrový. 

Mák jako česká superpotravina

Mák jako naše tuzemská superpotravina

Mák je nejen chutnou, ale i zdravou potravinou. Má vysoký podíl vápníku, omega 6 mastných kyselin a množství dalších důležitých látek pro zdraví. Mák má velké množství pozitivních přínosů pro naše zdraví. Podporuje obranyschopnost, je prevencí chřipky a nachlazení, prevencí rakoviny, normalizuje hladinu cukru v krvi, podporuje vyprazdňování, obnovuje střevní mikroflóru a čistí tlusté střevo. Kromě těchto všech přínosů ještě odkyseluje organismus, povzbuzuje a uklidňuje celé naše tělo a odstraňuje vysoký cholesterol. Zařadíte-li do svého jídelníčku více máku, působíte tak preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění, proti osteoporóze, podporujete krvetvorbu a zklidňujete celý nervový systém a podporuje kvalitní spánek. 

Jeřabina jako superpotravina

Strom Jeřáb ptačí je nenáročný strom, který se vyskytuje po celé Evropě. Plody tohoto stromu, jeřabiny, se sbírají v září a počátkem října. Obsahují vitamíny C a A, slupka je bohatá na druh karotenu tzv. lycopen. Jeřabiny čistí močové cesty, ledviny i krev, obsahují třísloviny a hořčiny. Plody jeřábu jsou účinným antirevmatikem, dovedou účinně narušovat a vyplavovat močový písek a drobné kaménky. Konzumace čerstvých jeřabin se nedoporučuje, mohou vyvolat nevolnosti a bolesti hlavy. Mnohem lepší jejich zavařování nebo sušení a teprve následné užívání. Sušené jeřabiny je možné rozdrtit a užívat proti průjmu.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1866x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.