Červené víno na zdraví

Že je konzumace červeného vína v přiměřeném množství zdraví prospěšná, to věděli lidé již před dávnými dobami. Podle ájurvédy sklenička červeného vína po jídle podporuje trávení a je to tedy jeden z mála nápojů, který se doporučuje k jídlu. Červené víno má navíc protirakovinné účinky a chrání nás před srdečními onemocněními. Obsahuje totiž vysoké množství polyfenolů, které působí jako antioxidanty. Ty se vyskytují také v ovoci a zelenině. Tyto polyfenoly ale naše tělo těžce vstřebává, proto izraelské vědce zajímalo, dá-li se vstřebávání polyfenolů nějak ovlivnit a jak a kde přesně polyfenoly působí. Jejich studie se opírala o pozorování potkanů, kteří byli k pokusům určeni. Jedna skupina potkanů byla krmena červeným masem, druhá skupina k masu dostávala navíc vinný koncentrát. Výsledky byly překvapivé. Zjistilo se, že vinný koncentrát snižuje v žaludku tvorbu dvou jedovatých plynů malondialdehydu a hydroperoxidu. To jsou vedlejší produkty trávení a jsou pro buňky toxické. Polyfenoly navíc zabraňují ve vstřebávání těchto jedovatých plynů ze střev do krve. V žaludku, ve kterém se současně s jídlem nacházelo i červené víno, bylo po devadesáti minutách třikrát méně hydroperoxidových a  malondialdehydových škodlivin. Červené víno tedy dokáže významně regulovat tvorbu jedovatých plynů v našem žaludku a ochránit nás o jejich působení tím, že jim nedovolí vstřebat se do krve. Výsledky tohoto výzkumu byly zveřejněny v Journal of Agricultural and Food Chemistry. V našem obchodě si můžete koupit vysoce kvalitní italské červené víno v BIO kvalitě  ZDE.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 6818x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Tento příspěvek byl smazán,
neboť porušil etiku diskuze na portále Spektrum Zdraví.

Redakce