Celer – zázračná zelenina plná vitamínů, kterou oceníte nejen v kuchyni

Celer – zázračná zelenina plná vitamínů, kterou oceníte nejen v kuchyni

Klasický i řapíkatý celer využijete na sto způsobů

Celer, to nemusí být pouze aromatická bílá bulva, která se přidává do polévky. Tato zelenina vám nabízí mnohem víc. Můžete ho konzumovat syrový, přidávat ho do salátů nebo pomazánek. Celer má navíc tu výhodu, že ani při vysokých teplotách neztrácí vitamíny. Klidně tak můžete celer vařit, péct nebo grilovat a nechat se překvapit jeho lahodnou chutí na různé způsoby. Pokud však přesto máte z výrazné chuti celeru strach, ideální variantou je pro vás řapíkatý celer. Tento druh zeleniny je oblíbený zejména v přímořských oblastech západní Evropy. Do české kuchyně zatím moc nepronikl a většina lidí si ho pojí s drastickou redukční dietou. To je ale velký omyl. Ano, řapíkatý celer je skutečně vhodný pro hubnutí, rozhodně ho ale můžete využít i jinak a připravit z něj lahodné jídlo. Skvěle se hodí například do salátů, nebo pro ozvláštnění masových pokrmů. Otrhané listy můžete i usušit a využívat je jako koření. Řapík celeru bez listů pak můžete použít třeba jako přírodní a hezky vypadající míchátko do koktejlů.

Celer – to je zelenina napěchovaná vitamíny

Snažíte se dát tělu potřebné vitamíny, ale stále to není ono? A zkusili jste už celer? Ano, právě celer je totiž doslova vitamínová bomba, která obsahuje více než osmdesát zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Možná vás to překvapí, ale právě celer je velmi bohatý na vitamín C. Kořeny celeru jsou pak také skvělým zdrojem vitamínů B, draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku i železa. V listech celeru zase najdeme velké množství vitamínu A, který je prospěšný pro náš zrak, kosti, ale i správný vývoj plodu v těhotenství.

Také silné aroma, které je pro celer typické, má svůj důvod. Chrání naše tělo před plísněmi a bakteriemi, uklidňuje žaludek i střeva a odstraňuje z nich nežádoucí látky. Tato přírodní desinfekce je tak vhodná nejen při nachlazení, ale i k preventivnímu očištění těla.

Celer není pouze afrodisiakum, prospívá celému tělu

Už staří Egypťané se spoléhali na celer jako na velmi účinné přírodní afrodisiakum. Jeho povzbuzující vlastnosti ale nejsou to jediné, co vám může nabídnout. Klasický i řapíkatý celer je prospěšný celému tělu. Do jídelníčku by ho měli zařadit například ti, co trpí cukrovkou, vysokým tlakem, nebo mají problémy se zácpou. Konzumovat ho můžete jakkoli, ideální je ale jíst ho syrový, nebo v podobě celerového džusu.

Jaké účinky tedy celer má?

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • ulevuje od zácpy
  • snižuje riziko rakoviny žaludku a tračníku
  • je močopudný a zlepšuje tak funkci ledvin
  • urychlí odstranění ledvinových kamenů
  • zklidňuje nervový systém
  • snižuje krevní tlak
  • reguluje hormony, zvyšuje plodnost a bojuje proti impotenci

Celer navíc působí zásadotvorně, a je tak vhodný i pro podrážděný a překyselený žaludek. Pokud celer v jakékoli podobě jíme dlouhodobě, pomůže nám od zdravotních potíží, jako jsou migrény, zaplísnění, vaginální mykózy či alergie. Odborný pohled lékaře celer samozřejmě nezastoupí, jak ale vidíte, ať už si denně dopřejete řapíkatý celer, nebo pokrm z celeru bulvového, vašemu zdraví tím jedině prospějete a můžete tak předejít řadě nemocí, nebo urychlit jejich léčbu.

Celer vám pomůže při hubnutí

Řapíkatý celer je známý jako účinná pomůcka při dietě. Je to skutečně tak. Oba druhy celeru obsahují jen velmi málo kalorií, a tomu, kdo se snaží hubnout, jsou bohatým zdrojem kvalitních vitamínů. Myslete ale na staré české pořekadlo, že všeho moc škodí, a i celer jezte s rozumem. Rozhodně není vhodné nasazovat drastické celerové diety. Lepší je dbát na zdravou, pravidelnou a vyváženou stravu a naučit se celer používat jako užitečného pomocníka. Denní menu si tak obohaťte o syrový řapíkatý celer, celerovou šťávu, nebo celer jednoduše přidejte do salátů pomazánek či polévky. Celer je pro množství vitamínů, které obsahuje, také výborný životabudič. Sklenice celerové šťávy po ránu tak nejen prospěje vašemu zdraví, ale dá vám i dostatek energie na celý den.

Krásnější pleť díky celeru

Kosmetika, kterou běžně najdete v obchodech, je nejen drahá, často navíc ani nevíte, z čeho je vyrobena. A o krásné pleti, kterou vám slibují na obalech, si můžete nechat jenom zdát. Vsaďte proto na sílu přírody a vyzkoušejte levnou a jednoduchou celerovou pleťovou masku. Postačí vám dvě lžičky jemně nastrouhaného celeru (doporučujeme spíše řapíkatý celer) a jeden žloutek. Tyto dvě ingredience důkladně promíchejte, naneste na omytou a usušenou tvář a nechte působit zhruba 15 minut. Poté masku opláchněte vlažnou vodou. Vaše pleť se díky celeru přirozeně očistí a vy se budete cítit svěže a mladistvě.

Pěstování celeru? Důležitá je příprava sazenic

Celer má poměrně dlouhou vegetační dobu, pokud tak plánujete jeho výsadbu, je nutné sazenice včas předpěstovat. Jak na to? Sazenice řapíkatého či bulvového celeru zasaďte nejpozději v únoru nebo dubnu. Semena celeru pak uchovejte v teplotě mezi 15 – 20 °C, jedině tak správně vyklíčí. Po vzejití dejte pozor, semenáčky celeru jsou totiž velmi křehké a citlivé na seschnutí. Rozesaďte proto sazenice tak, aby měly dost místa a nechte je zesílit. Zdravé sazenice s listy pak postupně přesazujte do kelímků nebo sadbovačů a uchovejte je až do doby výsadby na místě s dostatkem světla a teplotou alespoň 10 °C. Předpěstování sazenic celeru je poněkud složité. Pokud si na to ještě netroufáte nebo jednoduše nemáte čas, doporučujeme koupit již připravené sazenice. Při výběru však dbejte na jejich vzhled a zdravé kořeny.

Celer vyžaduje dostatek místa a kvalitní živiny

Ideální doba pro sázení celeru je druhá polovina května. Pokud však máte pařeniště s prohřátou zeminou, můžete sázet už v dubnu. Dbejte na to, aby byl celer před sadbou otužilý větráním a měl asi o třetinu zkrácené kořínky. Obzvláště u bulvového celeru si pak dejte pozor a jednotlivým sazenicím dopřejte dostatek místa i půdy. Vhodná vzdálenost pro bulvový celer je asi 50 cm v řádku i mezi nimi. Jedině tak totiž budou bulvy celeru skutečně velké a neporušené. Řapíkatý celer pak vyžaduje o něco menší vzdálenost, postačí mu 20 cm. Ihned po výsadbě nezapomeňte celer dostatečně zalít, nic nezkazíte ani tím, když záhon přikryjete netkanou textilií.

Celer je poměrně náročný na živiny a obsah vápna v půdě. Obzvláště řapíkatý celer, který tvoří větší množství zelené hmoty, je pak vyžaduje velké množství dusíku v půdě. Během vegetace proto doporučujeme celer vydatně hnojit vícesložkovým hnojivem. Nezapomeňte ani na pravidelné okopávání, obzvláště u bulvového celeru je totiž velmi důležité, aby měly kořeny dostatek vzduchu. A jaký druh půdy je pro celer vhodný? Bulvový celer prospívá v hlinitých a humózních půdách, řapíkatý zase potřebuje spíše půdu hlinitopísčitou.

Bylo pěstování celeru úspěšné? To zjistíte už během července

Z prvních pěstitelských úspěchů v podobě menších celerových bulev se můžete těšit už v průběhu července. Také řapíkatý celer už v létě začíná dozrávat, jednorázová sklizeň ale přijde až koncem září. Při sklízení bulvového celeru ale dejte pozor, abyste kořeny neporušili. Zdravé, čisté a nevysušené bulvy vám totiž vydrží ve sklepě bez problému i půl roku.

Fotolia_63782059_XS

Recepty z celeru

Celerové hranolky

Ingredience

  • 1 – 2 velké celery
  • 3 – 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce kari koření
  • sůl

Celerové hranolky – postup přípravy

Celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na pravidelné hranolky silné asi 1,5 cm. Ty pak vhodíme do vroucí, osolené vody, necháme povařit 1 - 2 minuty a scedíme. Přidáme olej, koření dle chuti a dobře promícháme. Takto ochucené celerové hranolky rozprostřeme na pečící papír a pečeme do zlatova na 220 °C zhruba 35 minut. Celerové hranolky poslouží jako příloha k masu, ale i jako zdravá varianta chipsů. Podávat je můžeme například s dipem ze zakysané smetany.

Celerová pomazánka

Ingredience

  • 1 větší celer
  • 1 mrkev
  • 150 g točeného salámu (můžeme vynechat)
  • zakysaná smetana
  • majonéza
  • sůl a pepř

Celerová pomazánka – postup přípravy

Celer i mrkev očistíme a nakrájíme najemno. Salám nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k zelenině. Směs zamícháme společně s majonézou a zakysanou smetanou, ochutíme dle potřeby. Pro zdravější variantu můžeme majonézu nahradit bílým jogurtem. Do pomazánky můžeme také libovolně přidávat další ingredience, například strouhaný sýr, nebo kyselé okurky. Podáváme vychlazené ideálně druhý den.

Smažený celer

Ingredience

  • 1 celer
  • sůl
  • ocet (nebo citronová šťáva)
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • rozšlehané vejce
  • olej
  • dle chuti pomazánkové máslo, tvrdý sýr

Smažený celer – postup přípravy

Omytý a oloupaný celer nakrájíme na stejné plátky široké zhruba 4 cm. Ty pak vaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut. Uvařené plátky celeru opláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pro lepší chuť můžeme potřít jednu stranu celeru pomazánkovým máslem, nebo mezi dva plátky celeru vložit plátek tvrdého sýra. Takto připravený celer pak obalujeme v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Dle potřeby opakujeme. Obalený celer smažíme do zlatova na rozpáleném oleji. Podáváme ihned s bramborem, bramborovou kaší nebo zeleninovou oblohou.

Recepty s řapíkatým celerem

Lehký salát s řapíkatým celerem

Ingredience

  • 1 řepíkatý celer
  • 2 jablka
  • 150 g zakysané smetany
  • 60 g majonézy
  • 100 g rozinek
  • sůl a pepř
  • dle chuti slunečnicová semínka, vlašské ořechy

Lehký salát s řapíkatým celerem – postup přípravy

Řapíkatý celer zbavíme listů, omyjeme a nakrájíme na drobno. Jablka zbavíme jadřince, nakrájíme na tenké plátky a přidáme k celeru. Přimícháme zakysanou smetanu, majonézu, ochutíme a důkladně promícháme. Pro oživení přidáme rozinky, slunečnicová semínka nebo vlašské ořechy. Necháme odležet a podáváme.

Zapečený řapíkatý celer

Ingredience

  • řapíkatý celer
  • citrón
  • 150 g sýra (vhodný eidam, niva, nebo parmezán)
  • 50 g másla
  • sůl a pepř

Zapečený řapíkatý celer – postup přípravy

Řapíkatý celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na stejné díly. Kousky celeru pak povaříme ve vroucí vodě s kapkou citrónu asi 5 minut. Po změknutí celer přemístíme do zapékací misky, přidáme máslo, ochutíme dle potřeby a posypeme nastrouhaným sýrem. Takto připravený řapíkatý celer zapékáme v troubě asi 20 minut. Podáváme ihned po upečení jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako samostatný chod.



Diskuse k článku

  • Alžběta

    08:30 4. 2. 2021 +1
    Dobrý den přeji a prosím o rady a návod.Mužu vnitřně myslím vypít vodu kde se vařil celerovy řepík jak často a jaké množství a účinky.Předem děkuji za odpověď.
    • Monika Poledníková

      06:24 5. 2. 2021 0
      Dobrý den Alžběto,
      vodu samozřejmě vypít můžete, ale nepočítejte s velkým chuťovým zážitkem. Lepší možností je nechat vodu zchladnout, přidat do ní nějakou zeleninu, ovoce a namíchat si smoothie. Je to samozřejmě zcela na Vás. Řapíkatý celer je pro tělo značně prospěšný, i voda z něj vyvařená (vylouhuje se většina cenných látek, takže je určitě škoda ji vylévat). Řapíkatý celer působí protizánětlivě, likviduje plísně v těle, čistí zažívací ústrojí, pomáhá rozpouštět hleny při respiračních onemocněních, odvodňuje, pomáhá při zácpě... A je to i známé afrodiziakum. Za sebe, jestli mohu doporučit, zchladlá voda bude skvělá s namixovaným jablkem, červenou řepou a špetkou zázvoru. :-) Monika
  • Jili4

    19:48 30. 10. 2018 +1
    Doporučuju vyzkoušet i tento recept. Je fakt mnamozní https://youtu.be/-SwmHa4eYD4

Lunární kalendář

ČTVRTEK 28. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.