Bylinky, bez kterých se v létě neobejdete

Bylinky, bez kterých se v létě neobejdete

Bylinky představují zcela přirozenou cestu, jak vylepšit své zdraví. Příroda nabízí rozmanité druhy na všelijaké problémy. Více informací vám poskytne herbář ZDE. Některé z nich si můžete jednoduše pěstovat doma, jiné snadno koupíte v sušené formě či v podobě výtažků v potravinových doplňcích nebo kosmetice na vnitřní i vnější aplikaci. V tomto článku vám představíme bylinky a jejich použití, abyste věděli, čím si můžete pomoci, pokud to například přeženete se sluníčkem nebo když si při pádu z kola odřete kolena. K nejčastějším problémům, s nimiž se v létě většina z nás potýká, jsme proto přiřadili doporučení na nejosvědčenější léčivé rostliny.

Čtěte také:

Bylinky podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí k vašemu znamení?

Bylinky na spáleniny od sluníčka

Opalování je jednou z oblíbených činností, bez kterých si snad ani nelze představit léto. Jenže když to s přísunem slunečních paprsků přeženete a spálíte se, není to nic příjemného. I z toho důvodu byste měli znát fototyp své kůže, což vám napoví, jak intenzivní záření vaše pokožka snese, aniž by reagovala přecitlivěle. Přečtěte si proto článek o opalování, kde najdete spoustu zajímavých informací nejen o typech kůže.

Když už se vám však stane, že se vám na těle utvoří bolestivá začervenalá místa, je důležité nejen jejich ochlazování, ale také podpora rychlejší regenerace. Jaké bylinky na spáleniny použít?

  • Aloe vera

Tato bylinka je považována za zázračnou rostlinu, co pomáhá vnitřně i z vnějšku, užívá se její gel, kterému jsou připisovány léčivé účinky, více informací najdete v článku „Víte, jaké má aloe vera účinky na organismus?“, kde najdete také návod na pěstování. Na spáleniny je aloe vera doporučována proto, že zklidňuje pokožku, chladí a podporuje obnovu poškozených buněk.

  • Měsíček

Měsíček je bylina, která dokáže urychlit proces hojení. Je velkým pomocníkem v boji proti vyrážkám a ekzému, a tak účinkuje i na drobné spáleniny nejen od sluníčka. Také brání rozvinutí zánětu, a tak je vhodný i na různá poranění či odřeniny.

  • Heřmánek

Heřmánek je obvyklou součástí složení mnoha kosmetických přípravků. V podobě čaje pomáhá i vnitřně. U spálenin od sluníčka se postará o rychlou obnovu pokožky a zmírnění bolesti, kterou vyvolává velké podráždění. Navíc urychlí proces hojení, který za normálních okolností může trvat týdny, a tak zcela překazit dovolenou.

Bylinky na pohmožděniny a otoky

Jak už bylo zmíněno v úvodu článku, spousta z nás se v létě intenzivně věnuje sportu. Ať už se jedná o cyklistiku, běh či napříč generacemi stále oblíbenější kolečkové brusle, mnohdy se nevyhneme pádu. Výsledkem jsou pohmožděniny a modřiny, které nejen že bolí, ale také nevypadají pěkně a nedovolují nosit do práce třeba krátké kalhoty a sukně. Naštěstí i s těmito bolístkami dokážou pomoci bylinky. A jejich použití je opět naprosto jednoduché, k dostání jsou totiž obvykle v podobě mastí, a tak se vtírají do postiženého místa.

  • Prha arnika

Tinktura či mast z prhy je v lidovém léčitelství známa jako přírodní lék na nejrůznější pohmožděniny, modřeniny a otoky. Využívá se mimo to i k mírnění projevů revmatismu, a tak pokud jste to s nějakým sportem přehnali a odnesly to vaše klouby, s jejich navrácením do původního stavu pomůže právě prha arnika.

  • Kostival

Obdobné účinky má i kostival, který je mezi bylinkami vysoce ceněn. Zabírá na otoky a zhmožděniny vzniklé z různých příčin, podporuje hojení. Působí protizánětlivě a taktéž dokáže zabojovat proti revmatismu. Mimo to tiší bolest, a tak obklady s touto bylinkou přináší opravdu velkou úlevu.

Bylinky na odřeniny a rány

Výsledkem pádu může být i otevřená rána či odřenina. Základem vhodného postupu je samozřejmě důkladné vyčištění, aby bylo riziko zanícení sníženo na minimum. Poté už se můžete pustit do přírodní domácí léčby s pomocí následujících bylinek.

  • Jitrocel

Na jitrocel můžete při procházce či vyjížďce narazit v lese či na louce téměř na každém kroku. Pokud se vám tedy stane něco, po čem vám na těle vznikne rána, stačí utrhnout listy této bylinky, pomačkat je v ruce a přiložit na postižené místo. Již po chvilce byste měli cítit úlevu. Látky z jitrocele zabojují proti bakteriím a podpoří regeneraci buněk kůže. Blahodárně působí na otoky a třeba i vymknutý kotník.

  • Řepík

Řepík je často doporučován jako přírodní pomoc na hnisavé projevy vyrážek. Má totiž osvědčené antiseptické a antibakteriální vlastnosti, díky kterým zabrání tomu, aby se ve vzniklé ráně začly množit bakterie. Urychlí celkové hojení a pomůže obnovit pokožku do jejího stavu před poraněním.

  • Kostival

Kostival jsme již vzpomínali u otoků, musíme ho však uvést i u tohoto bodu. Řadí se totiž mezi bylinky, které zhojí jakoukoliv ránu. Kostivalová mast by tak měla být jedním ze základních přírodních léků, kterými doma disponujete.

  • Meduňka

Meduňku si mnozí vybavují spíše v souvislosti s nervovou soustavou a spánkem. I tato rostlina se však dokáže postarat o rychlejší zhojení nejrůznějších ran a odřenin. Pokud vás kousl nějaký hmyz, může silice z meduňky mírnit všechny nepříjemné projevy.

Bylinky na bodnutí a kousnutí hmyzem

Asi každý si někdy v životě prošel situací, kdy ho pokousal komár nebo bodla vosa. A co teprve, když se v lese omylem usadíme v blízkosti mraveniště. Štípance bohužel patří k létu, ať už se o ně postará jakýkoliv druh hmyzu. U citlivějších jedinců mohou způsobit otok, co svědí, a to velice intenzivně. Jaké bylinky v takovém případě použít?

  • Sedmikráska

Sedmikráska je prototypem bylinky, která by se dala využít na jakýkoliv neduh související s kůží. Mohli bychom ji tedy uvést i u odřenin či pohmožděnin. Výborně však pomáhá i se štípancemi a kousnutími od hmyzu. Urychluje odstranění stop po vpichu či kusadlech a mírní svědění i bolest.

  • Třezalka

Stejným způsobem jako sedmikráska účinkuje i třezalka. Olejíčkem z ní by měli daná místa potírat především ti, kterým kousnutí nebo bodnutí způsobuje úporně svědění.

  • Levandule

S levandulí a jejími vlastnostmi jsme vás již seznamovali v článku „Jak na pěstování levandule“, kde jsme tedy uvedly tipy na její pěstování a mnoho dalších důležitých poznatků k této rostlině. Po štípnutí nebo kousnutí hmyzem dokáže zklidnit podrážděnou pokožku a také urychlit hojení.

Bylinky na bolesti hlavy

Vysoké teploty, dusný vzduch a žár slunečních paprsků, to je kombinace, která mnohým lidem způsobuje opakované bolesti hlavy. V některých případech nepomůže ani pokrývka hlavy, bez níž by se v horkých letních dnech neměli po venku pohybovat mladší jedinci a starší lidé, ale kdokoliv, komu pobyt na slunci nedělá dobře. Rozvoji bolesti hlavy často nezabrání ani dodržovaný pitný režim. Jenže co s tím, existují bylinky, jimiž bolest zmírníme? Ano, dokonce několik. Nejlepší je dopřávat si je jako čaj z čerstvých nebo sušených lístků.

  • Máta

Šálek mátového čaje nejen osvěží, ale dokáže zmírnit sužující bolest hlavy. Vyvarujte se však pravidelného a nadměrného užívání, jak se říká – všeho s mírou.

  • Kozlík

Látky obsažené v kozlíku působí na nervový systém, a tak je pozitivním účinkem této bylinky celkové zklidnění a úleva od stresu, který se považuje za jednoho ze spouštěčů bolestí hlavy. Kozlík je přírodním sedativem.

  • Levandule

O levanduli bylo psáno již na řádcích výše. Stejně blahodárná může být i při bolestech hlavy. Pokud si připravíte levandulový čaj, považujte jeho pití za menší rituál, kdy budete vnímat nejen chuť, ale i vůni. Před každým lokem si proto přivoňte a nechte toto aroma projít celým tělem. Brzy se vám uleví.

  • Meduňka

Meduňka je bylinka, která je tipem na uklidnění zcela přírodní cestou. Zapomeňte na chemii a vyzkoušejte dar přírody, s nímž se naladíte na vlnu poklidu, co vám pomůže odbourat vše, co se zasazuje o bolest hlavy. Hodí se také v situacích, kdy nemůžete spát.

  • Heřmánek

Pokud si heřmánek obstaráte v podobě olejíčku, můžete ho při bolestech hlavy využít při jemné masáži spánkových oblastí a čela.

V kombinaci s heřmánkovým čajem se nesnesitelný tlak a bolest brzy zmírní, nebo vymizí úplně.

Bylinky pro lepší spánek

Ve dnech, kdy teploty přes den přeskakují hranici 30 °C, se často nevyspíme. Důvod je jednoduchý, je jím vedro a dusno, faktory, které nemizí ani v noci. Naštěstí máme k dispozici bylinky, které nás dokážou natolik zklidnit, že spánek přijde i přes nepříznivé podmínky, co panují. Podívejme se nyní na bylinky a jejich použití při poruchách spánku a nespavosti. Prakticky se jedná o bylinky, které již byly uvedeny na předchozích řádcích. Jak jste si mohli všimnout, všechny uvedené bylinky mají jednu společnou vlastnost – zklidňují. A to je klíč jejich úspěchu i při navozování kvalitního a vydatného spánku. Jaké bylinky vám tedy pomohou usnout?

  • Kozlík
  • Meduňka
  • Třezalka
  • Levandule

Bylinky a jejich použití je natolik obsáhlé téma, že ho nelze v jednom článku vyčerpat. Uvedli jsme však nejčastěji doporučované druhy, které vám pomohou nejen v letním období. Jejich zázračné účinky se vám jistě osvědčí po celý rok. A co vy? Máte nějaké oblíbené bylinky? Napište o nich do komentářů pod článkem a diskutujte s ostatními, jak vám pomáhají! 


Máme pro Vás připravené výrobky (mýdla, soli, svíčky) s vůní máty a levandule, které též patří mezi byliny bez kterých se v létě neobejdete. Máta zmírňuje dýchací problémy, tiší bolest a povzbuzuje mozkovou činnost při únavě, levanduli doporučujeme na kožní problémy – má antiseptické účinky, při stresu a nervovém přetížení – potlačuje úzkost a strach, otevírá a čistí všechny čakry.

Voňavá mýdla, koupelové soli či svíčky najdete zde. 


 



Diskuse k článku

  • Lada

    10:11 27. 6. 2012 +1
    to máte štěstí,mě na to nic nepomáhá.:-(
  • karafiatek

    07:44 27. 6. 2012 +2
    pravidelně piji heřmánkový čaj a zbavila jsem se vleklých bolestí hlavy a nespavosti . takže doporučuji.

Lunární kalendář

ČTVRTEK 28. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…
Rubus Pharma s.r.o.: Lékárna Rožnov pod Radhoštěm
Léky, léčiva a zdravotnické potřeby

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.