Bramborové špalíčky

800 g brambor uvařených ve slupce
300 - 350 g polohrubé mouky
30 g rozpuštěného másla
1 vejce + 1 žloutek
sůl
máslo na promíchání
200 g žampionů
100 g rukoly
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
0,25 l smetany
mletý bílý pepř
40 g parmazánu


Bramborové špalíčky – postup přípravy

Oloupané brambory nastrouháme najemno, zlehka je promícháme s moukou, přidáme rozmíchané vejce se žloutkem, rozpuštěné máslo a sůl a rychle zpracujeme na těsto. Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme váleček silný asi jako palec. Nožem váleček nakrájíme na špalíčky silné asi tři centimetry. Špalíčky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou. Hotové vyjmeme cedníkem a krátce je ponoříme do ledové vody. Necháme je na sítku odkapat, pokapeme rozehřátým máslem a promícháme, aby se neslepily.

Na rozpáleném oleji orestujeme nakrájené žampiony, osolíme je, přidáme na plátky nakrájené stroužky česneku a natrhanou rukolu. Když listy rukoly změknou, přilijeme smetanu a tekutinu odvaříme na polovinu. Do omáčky vložíme špalíčky, prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Bramborové špalíčky rozdělíme na talíře a posypeme parmezánem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 5636x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.