Bowenova tlaková masáž - pro život bez bolesti a trápení

Bowenova tlaková masáž - pro život bez bolesti a trápení

Vzhledem k obecnému použití Bowenovy techniky je těžké uvést konkrétní diagnózy, obecně však tuto techniku lze použít zejména při chronických onemocněních pohybového, lymfatického a imunitního aparátu.

Čtěte také:

Lymfatická masáž – způsob relaxace i pomocník při hubnutí a zdravotních potížích

Jako každá holistická terapie není ani Bowenova masáž oproštěna od celkového pohledu na klienta, na jeho stravovací návyky, vylučování, pitný režim, životní okolnosti atd. Pracuje velmi globálně a při správném vyhodnocení jejího účinku vidíme posun v duchovní i fyzické složce. Zřejmá úleva, jemný průběh a celkově velmi harmonická práce předurčují Bowenovu terapii pro obsáhlé použití v celostní terapii.

Bowenova masáž se užívá např. při těchto potížích:

astma, alergie, trávicí potíže, artritida, syndrom karpálního tunelu, chronický únavový syndrom, kolika, neplodnost, lymfatické uzliny, ztuhlé rameno, bolesti kolen a achilovky, migrény, bolesti zad, skolióza, zánět sedacího nervu, disharmonie kyčlí, sportovní úrazy, bolesti kloubů, bolesti žlučníku, ledvinové problémy, deprese, menstruační potíže, zakřivení páteře, nízký nebo vysoký krevní tlak, lymfatické obtíže atd.

Z historie metody Bowenova tlaková masáž

Bowenova masáž je ještě poměrně mladá technika. Vymyslel a zavedl ji australan Tom Bowen, který byl vášnivým sportovcem, neměl však žádné speciální medicínské vzdělání. Trénoval místní fotbalový klub a po každém zápase mužstvo masíroval. Asistenti Toma Bowena popisovali jeho vynikající schopnost číst lidské tělo a rozpoznat problém. Toto nadání mu umožňovalo aplikovat několik cílených pohybů z jeho techniky k dosažení výsledku. Tradovalo se, že úspěšnost jeho zákroků se blížila 90% a poté, co otevřel soukromou kliniku, byl schopen ošetřit až 13000 klientů ročně. Zdarma léčil děti a sociálně slabší.
Bowenova tlaková masáž je dnes uznávána a úspěšně používána ve zdravotnictví po celém světě.

Svalové fascie

Bowenova masáž se zabývá nejen svaly samotnými a kontrakcemi ve svalech, ale i ve svalové fascii. Jedná se spojitou tkáň, která se táhne od hlavy až ke špičkám prstů. Na své cestě tato fascie obepíná každý sval, orgán i svalové vlákno. Vnější vrstva fascie obsahuje tuk a vnitřní je tenká a pružná. Mezi těmito vrstvami probíhají tepny, žíly, lymfatické cévy apod. Hluboká fascie má podpůrnou a stabilizační funkci a umožňuje pohyb svalů. Fascie usnadňuje lymfatický a krevní oběh. Diferenciace hluboké fascie začíná přechodem obalu jednotlivých svalů ve fascii, která obsahuje snopce svalových vláken. Tento systém se plynule napojuje na systém šlach, jejich prostřednictvím se upínají na kosti a vnitřní orgány.
Kontrakce fascie mohou produkovat dysfunkce dalších orgánů, například orgánů, kloubů apod., uvolnění kontrakce fascie pomocí Bowenovy tlakové terapie pak může vést k obnovení funkčnosti příslušné struktury.

Uvolněním omezení a kontrakcí fascií dosahujeme zlepšení krevního oběhu, lymfatické drenáže a vodivosti nervových vzruchů. Na základě působení Bowenovy masáže dochází rovněž k vylepšení funkce vnitřních orgánů.

Jak tedy tato technika působí?

Bowenova masáž působí na nervosvalový systém těla, na jeho strukturální i energetickou úroveň. Tato metoda harmonizuje proudění energie v těle, čímž podporuje přirozené regenerační a hojivé mechanismy organismu samotného. Při této metodě je měkkou tkání (svaly a šlachy) velmi jemně pohybováno. Právě tento jemný pohyb je zcela unikátní.

Jemný tlak a šetrná manipulace pomáhají stimulovat krevní a lymfatickou cirkulaci, nervová zakončení jsou mírně drážděna a energetické body jsou stimulovány. Tím se zlepšuje místní prokrvení a lymfatická drenáž, dochází k nastolení rovnováhy v těle na buněčné úrovni, energetické bloky se uvolňují a přirozený tok energie tak může být obnoven. Upravením vnitřního prostředí může tělo nastartovat samostatné hojivé procesy.

Obecně působí Bowenova masáž na třech úrovních:

  1. Mechanická – rozvibrování a uvolnění svalu
  2. Fyziologická – tlak na místo soustřeďuje bílé krvinky, ty pak odbourávají nahromaděné škodlivé látky
  3. Biochemická – prací se svaly dochází k uvolňování endorfinů, ty navozují pocity relaxace, pohody a štěstí

Téměř každé fyzické a psychické onemocnění reaguje na Bowenovu tlakovou masáž pozitivně. Výsledek je patrný v ústupu problémů, příznaků, výrazným zklidněním, zmírněním úzkostí a u někoho i kromě relaxace a klidu navozuje pocity štěstí.

Pravdou je, že tato metoda je poměrně mladá. První kurz byl vyučován v roce 1986 v Austrálii a v roce 1993 poprvé ve Velké Británii. Do té doby to byla doména pouze jednoho muže. Dnes je Bowenova masáž velmi často používána ve fyzioterapeutických nebo chiropraktických ordinacích a masážních salonech.

Fotolia_75972922_XS

Průběh ošetření

Obvyklý režim pro dosažení maximálního účinku Bowenovy masáže je nejlépe absolvovat během prvních čtrnácti dní ošetření 3x, v následujících čtrnácti dnech 2x – další plán se stanovuje dle individuálních potřeb daného klienta.

Stejně, jako je tomu u jiných masáží a očistných procesů je nutné po Bowenově masáži pít čistou, nejlépe nechlorovanou vodu a nekoupat se v příliš studené či příliš horké vodě. Po ošetření je vhodné dopřát si klidový režim a relaxaci.

Tuto techniku je možné aplikovat v každém věku, dle kondice klienta a chtěného výsledku přizpůsobujeme způsob provedení masáže. Techniku je možné provádět v leže, ve stoji, v sedě, na holou kůži, ale i přes oblečení.

Kontraindikací Bowenovy masáže je rakovina lymfatických cest a hluboká žilní trombóza.

Blahodárně působí i v těhotenství, krom dvou druhů pohybů, které je třeba v tomto období vypustit. U mnoha žen působí Bowenova masáž tak, že se jim upraví menstruační cyklus a zvyšuje se pravděpodobnost otěhotnění.

Bowenův pohyb

Základem tohoto systému je tzv. Bowenův pohyb. Jedná se o specifický způsob ovlivňování napětí ve svalech a svalových skupinách, za pomoci jemné manipulace s vrstvami kůže a podkoží. Vyškolený terapeut při masáži na stanoveném místě přehrne kůži napříč přes sval a vedle svalu pak vyvine jemný, nebolestivý tlak. Tento tlak udržuje po dobu několika sekund a poté pod stejným tlakem vyrovná vytvořenou kožní řasu a kůži vrátí na původní místo.

Tyto pohyby jsou prováděny na jasně anatomicky definovaných místech ve stanoveném pořadí.

Pozitivní efekty Bowenovy masáže

Výrazné efekty Bowenovy masáže byly pozorovány u širokého spektra obtíží různého rázu. Její pozitivní ovlivnění bylo popsáno například u následujích problémů:

  • stres a nervozita
  • astma, senná rýma, alergie, rozedma plic
  • artritida
  • syndrom karpálního tunelu
  • chronický únavový syndrom
  • obtíže s neurosvalovou rovnováhou
  • koliky a trávicí potíže
  • inkontinence a noční pomočování u dětí
  • premenstruační syndrom, potíže s otěhotněním a neplodnost, těhotenské obtíže
  • nepravidelná laktace
  • otoky a bolesti prsou
  • lymfatické uzliny a cesty
  • zatuhlé rameno
  • posunutá pánev
  • bolesti kolen a kotníků, bolesti Achillovy šlachy
  • migrény, závratě, bolesti hlavy
  • nedoslýchavost, potíže s očima, se zrakem apod.
  • potíže s trojklanným nervem
  • potíže s čelistí
  • ledvinové potíže
  • zhoršený odtok lymfy
  • bolesti hrudníku, zad, bránice, břicha, kostrče, křížové oblasti, skolióza
  • svalové bolesti, růstové bolesti, křeče
  • záněty nervů
  • sportovní úrazy

Léčba neplodnosti

Tato metoda se používá v případě, že se ženě nedaří otěhotnět, jako podpora v případě potíží s donošením plodu nebo jako podpora před umělým oplodněním. Harmonizace obvykle trvá dva až tři měsíce, cca 10 základních ošetření Bowenovou masáží. Poté se přistupuje ke speciální sestavě na řešení neplodnosti, následujících 13 dní je poté doporučeno vynechat pohlavní styk, 13 a 14 dní den je naopak doporučen. Tato procedura se opakuje každý druhý měsíc.

Ošetření je vhodné doplnit pravidelným cvičením cviků zaměřených na ovlivnění svalů pánevního dna.

Obecná doporučení k Bowenově tlakové masáži

  • Ideálně si naplánujte Bowenovu masáž na den, kdy nebudete vystaveni stresu, lépe tak využijete energii získanou k Vaší regeneraci a samoléčbě.
  • V den, kdy probíhá samotné ošetření, se nesprchujte ani nekoupejte v horké vodě (dochází ke změně vibrační úrovně organismu, což narušuje působení Bowenovy masáže).
  • V následujících 5 - 7 dnech po ošetření neabsolvujte jiné masáže ani mobilizace, manipulace, měkké techniky, aby se působení této techniky nenarušilo.
  • Vyhněte se po tuto dobu také extrémním teplotám vody, sauně a jednostranné zátěži.
  • Po každé masáži provádějte oblékání i obouvání pouze v sedě.
  • Dbejte na to, aby jste nesetrvávali ve stejné poloze nebo sedu déle než 30 minut. V těchto intervalech se protáhněte a projděte místnosti.
  • Jako pomoc při detoxikaci organismu pijte alespoň dva a půl litru vody denně.
  • Naučte se sedět i stát tak, aby se nekřížily nohy, blokuje se tím průchod energie v těle a mnohdy je to příčinou zablokování páteře. 


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 04. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

HARMONY SPA: Tantrické masáže a transformační techniky, Praha
Chcete se zbavit nahromaděného stresu, odpoutat…
Relaxační Salon Julie
relaxační masáže -…

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.