Borůvkové knedlíky

15. 2. 2012

600 g hrubé mouky
1 vejce
2 dl vlažného mléka
1 lžička soli
1 kostka droždí
0,15 l vlažného mléka
borůvky
2 lžíce moučkového cukru



Borůvkové knedlíky – postup přípravy

Kvasnice utřeme s troškou cukru, až jsou tekuté, zalijeme 0,15 l vlažného mléka a necháme v teple vykynout. Do mísy dáme mouku, sůl, vejce rozmíchané v troše mléka a hotový kvásek. Ručně nebo hnětačem vypracujeme těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku, pokud je husté, přidáme malinko mléka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 50 minut vykynout.

Po vykynutí polévkovou lžící odkrajujeme těsto na pomoučený vál, rukou těsto rozmáčkneme na silnější placičku, zabalíme borůvky s cukrem, a vytvarujeme knedlíky, spoje dobře umačkáme, aby nám náplň nevytekla. Borůvkové knedlíky necháme ještě asi deset minut na vále odpočinout a připravíme si k vaření širší kastrol s mírně osolenou vodou. Knedlíky vhodíme do vařící vody a vaříme, dokud nevyplavou ode dna. Přendáme do mísy, každý knedlík propíchneme vidličkou a hned trochu omastíme máslem.

Borůvkové knedlíky podáváme bohatě posypané borůvkami a moučkovým cukrem, polijeme rozpuštěným máslem.



Stáhnout v PDF

Přečteno: 785x

Rozbalit všechny příspěvky
Diskuse je zatím prázdná. Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.





Psali jsme před rokem

Bojujte proti nachlazení a chřipce přírodní cestou

Prevence neboli předcházení nachlazení, kašli, chřipkám a dalším onemocněním, která na nás v průběhu podzimních a zimních měsíců číhají, je vždy méně náročná a výhodnější než léčba samotného již vzniklého onemocnění. V prevenci pomáhá především zvyšování imunity organismu člov...


Dnes jsme pro Vás vybrali

Saturejka zahradní

Saturejka zahradní /Satureja hortensis/

čeleď: hluchavkovité Saturejka zahradní – popis Jednoletá až dvouletá, 10 - 60 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, zelená až fialově naběhlá, na bázi dřevnatějící, větvená. Listy čárkovitě kopinaté, celokrajné, zašpičatělé, na bázi se zužující, téměř přisedlé, pýřité, na okraji br...

Rajčatová polévka

750 g čerstvých rajčat 150 g řapíkatého celeru 2 velké stroužky česneku 1 svazek petrželové natě 2 lžíce másla tymián citrónová šťáva cayenský pepř plátky citrónu Rajčatová polévka – postup přípravy Rajčatová polévka je vždy nejchutnější z čerst...

Slizečká porcelánová /Oudemansiella mucida/

▪ Slizečká porcelánová - vzhled Klobouk 3 – 10 cm, obvykle sklenutý, ve stáří rozprostřený a téměř plochý, tenkomasý, průsvitný, velmi slizký a lesklý, bělavý až šedý, na temeni nahnědlý. Lupeny jsou velmi řídké, břichaté, bělavé. Třeň 4 – 10 x 0,5 – 1 cm, tuhý, plný, s ...