Borůvkové knedlíky

600 g hrubé mouky
1 vejce
2 dl vlažného mléka
1 lžička soli
1 kostka droždí
0,15 l vlažného mléka
borůvky
2 lžíce moučkového cukru



Borůvkové knedlíky – postup přípravy

Kvasnice utřeme s troškou cukru, až jsou tekuté, zalijeme 0,15 l vlažného mléka a necháme v teple vykynout. Do mísy dáme mouku, sůl, vejce rozmíchané v troše mléka a hotový kvásek. Ručně nebo hnětačem vypracujeme těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku, pokud je husté, přidáme malinko mléka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 50 minut vykynout.

Po vykynutí polévkovou lžící odkrajujeme těsto na pomoučený vál, rukou těsto rozmáčkneme na silnější placičku, zabalíme borůvky s cukrem, a vytvarujeme knedlíky, spoje dobře umačkáme, aby nám náplň nevytekla. Borůvkové knedlíky necháme ještě asi deset minut na vále odpočinout a připravíme si k vaření širší kastrol s mírně osolenou vodou. Knedlíky vhodíme do vařící vody a vaříme, dokud nevyplavou ode dna. Přendáme do mísy, každý knedlík propíchneme vidličkou a hned trochu omastíme máslem.

Borůvkové knedlíky podáváme bohatě posypané borůvkami a moučkovým cukrem, polijeme rozpuštěným máslem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1176x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.




Psali jsme před rokem


Dnes jsme pro Vás vybrali

jmelí_1

Srdeční čajová směs

Co budeme potřebovat: 40 g listů a květů hlohu 16 g třezalky 16 g jmelí 13 g nati srdečníku 8 g listu meduňky 3 g květu růže Jak na to: Všechny ingredience smícháme dohromady. Na 1 hrnek čaje použijeme 1-2 lžičky směsi, kterou zalijeme vroucí vodou a po chvíli pijeme. Srdeční čaj užíváme nejméně  6 týdnů.

Boldovník vonný

Boldovník vonný /Peumus boldus/

čeleď: boldovníkovité Boldovník vonný – popis Boldovník vonný je vždy zelený strom, který pochází z Chile a Peru. Má krátký kmen, který má v průměru až 1 metr. Má slabou, šedivou kůru, větve jsou válcovité, pokryté nahnědlými chloupky. Aromatické listy s krátkým řapíkem, jsou...

Indický květák

hořčičné semínko koriandr celý zázvor mletý 1/4 chilli paprička (čerstvá) sezamový olej - 3 lžíce květák 3 rajčata zelená paprika kurkuma (nebo kari koření) garam masala (červené indické koření) Indický květák – postup přípravy Nejprve si...

Smrž obecný /Morchella esculenta/

▪ Smrž obecný - vzhled Klobouk je vysoký 4 – 8 cm a široký 3 – 6 cm, má vejčitý nebo kulovitý tvar a je dutý. Na celém povrchu je pokrytý nepravidelnými téměř kolmými přepážkami. Ke třeni je přirostlý celým svým spodním okrajem. V mládí je šedý až šedookrový, později zbarvený...