Borůvkové knedlíky

15. 2. 2012

600 g hrubé mouky
1 vejce
2 dl vlažného mléka
1 lžička soli
1 kostka droždí
0,15 l vlažného mléka
borůvky
2 lžíce moučkového cukru



Borůvkové knedlíky – postup přípravy

Kvasnice utřeme s troškou cukru, až jsou tekuté, zalijeme 0,15 l vlažného mléka a necháme v teple vykynout. Do mísy dáme mouku, sůl, vejce rozmíchané v troše mléka a hotový kvásek. Ručně nebo hnětačem vypracujeme těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku, pokud je husté, přidáme malinko mléka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 50 minut vykynout.

Po vykynutí polévkovou lžící odkrajujeme těsto na pomoučený vál, rukou těsto rozmáčkneme na silnější placičku, zabalíme borůvky s cukrem, a vytvarujeme knedlíky, spoje dobře umačkáme, aby nám náplň nevytekla. Borůvkové knedlíky necháme ještě asi deset minut na vále odpočinout a připravíme si k vaření širší kastrol s mírně osolenou vodou. Knedlíky vhodíme do vařící vody a vaříme, dokud nevyplavou ode dna. Přendáme do mísy, každý knedlík propíchneme vidličkou a hned trochu omastíme máslem.

Borůvkové knedlíky podáváme bohatě posypané borůvkami a moučkovým cukrem, polijeme rozpuštěným máslem.



Stáhnout v PDF

Přečteno: 782x

Rozbalit všechny příspěvky
Diskuse je zatím prázdná. Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.





Psali jsme před rokem

Vánoce - zvyky a tradice na Štědrý den

Ke Štědrému dni se váže zřejmě nejvíce zvyků, pověr a praktik. Tradiční vánoční zvyky se předávaly z generace na generaci a v dnešní době většina z nich již nemá původní podobu. Jsou přizpůsobené modernímu světu a tím vznikají novodobé tradice postavené na starých základech. M...


Dnes jsme pro Vás vybrali

řebříček_2

Řebříčkový čaj proti bolesti zad

Co budeme potřebovat: 1 lžičku řebříčku horkou vodu   Jak na to: Řebříček spaříme horkou vodou a necháme louhovat 1/2 minuty. Pijeme 3 - 4 šálky denně.  Pomáhá také čaj z březového listí, květy černého bezu a šťáva z bezinek.

Len setý /Linum usitatissimum/

čeleď: lnovité Len setý – popis Len setý je jednoletá bylina s válcovitou lodyhou, u vrchu rozvětvenou, vysokou do 1,5 metru. Listy jsou kopinaté, střídavé. Květy jsou jasně modré nebo fialové, s dlouhými stopkami, na vrcholu stopky složené do řídkých hroznů. Kalich i ko...

Kedlubnové zelí

1 gigant kedlubna nebo 8 malých kedluben 1 cibule 2 lžíce hladké mouky olej drcený kmín sůl ocet cukr Kedlubnové zelí – postup přípravy Kedlubny oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na rozehřátém oleji dozlatova, ...

Strmělka mlženka /Clitocybe nebularis/

▪ Strmělka mlženka - vzhled Klobouky jsou 7 - 15 cm široké, v mládí vyklenuté a mírně vyhrblé, pak ploše rozložené až prohloubené, tlustě masité, popelavé nebo šedohnědé, jakoby bělavě zamlžené, naspodu s bělavými až žlutavými lupeny. Třeň silný, dole ztlustlý, 5 - 12 cm...