Borůvkové knedlíky

15. 2. 2012

600 g hrubé mouky
1 vejce
2 dl vlažného mléka
1 lžička soli
1 kostka droždí
0,15 l vlažného mléka
borůvky
2 lžíce moučkového cukru



Borůvkové knedlíky – postup přípravy

Kvasnice utřeme s troškou cukru, až jsou tekuté, zalijeme 0,15 l vlažného mléka a necháme v teple vykynout. Do mísy dáme mouku, sůl, vejce rozmíchané v troše mléka a hotový kvásek. Ručně nebo hnětačem vypracujeme těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku, pokud je husté, přidáme malinko mléka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 50 minut vykynout.

Po vykynutí polévkovou lžící odkrajujeme těsto na pomoučený vál, rukou těsto rozmáčkneme na silnější placičku, zabalíme borůvky s cukrem, a vytvarujeme knedlíky, spoje dobře umačkáme, aby nám náplň nevytekla. Borůvkové knedlíky necháme ještě asi deset minut na vále odpočinout a připravíme si k vaření širší kastrol s mírně osolenou vodou. Knedlíky vhodíme do vařící vody a vaříme, dokud nevyplavou ode dna. Přendáme do mísy, každý knedlík propíchneme vidličkou a hned trochu omastíme máslem.

Borůvkové knedlíky podáváme bohatě posypané borůvkami a moučkovým cukrem, polijeme rozpuštěným máslem.



Stáhnout v PDF

Přečteno: 927x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.




Psali jsme před rokem

Fotolia_51423015_XS

Vůně podle znamení zvěrokruhu

Většina z nás má nějakou svoji oblíbenou vůni, kterou používáme jako voňavku, parfém, jakožto interiérovou vůni a podobně. Vůně si vybíráme podle nejrůznějších kritérií, podle momentální nálady, ročního období, příležitosti, temperamentu, ale třeba i životní filozofie. Správná...


Dnes jsme pro Vás vybrali

Kmín kořenný /Carum carvi/

čeleď:miříkovité Kmín kořenný – popis Dvouletá, 30 - 100 cm vysoká bylina. V prvním roce vytváří růžici přízemních, pochvatě řapíkatých listů, s lístky čárkovitými. Ve druhém roce vyrůstá řídce větvená, hladká až jemně rýhovaná lodyha. Přízemní a dolní lodyžní listy jsou...

Hrachová polévka

olej cibule česnek hrách hladká mouka zeleninový vývar nebo bujón sůl pepř majoránka orestovaná houska Hrachová polévka – postup přípravy Hrách vložíme do osolené vody a vaříme doměkka. Část hrachu vyjmeme a rozmixujeme na kaši. Rozmixovaný hrác...

Holubinka podrusá /Russula alutacea/

▪ Holubinka podrusá - vzhled Klobouk má holubinka podrusá široký 6 – 15 cm, v mládí polokulovitý, později nízce sklenutý až mírně prohloubený, obvykle s nekruhovým obrysem, zvlněný, na okraji tupý a dlouho hladký, pouze ve stáří uzlinatě rýhovaný, masitý, pokožka velmi tenk...