Borůvkové knedlíky

15. 2. 2012

600 g hrubé mouky
1 vejce
2 dl vlažného mléka
1 lžička soli
1 kostka droždí
0,15 l vlažného mléka
borůvky
2 lžíce moučkového cukru



Borůvkové knedlíky – postup přípravy

Kvasnice utřeme s troškou cukru, až jsou tekuté, zalijeme 0,15 l vlažného mléka a necháme v teple vykynout. Do mísy dáme mouku, sůl, vejce rozmíchané v troše mléka a hotový kvásek. Ručně nebo hnětačem vypracujeme těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku, pokud je husté, přidáme malinko mléka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 50 minut vykynout.

Po vykynutí polévkovou lžící odkrajujeme těsto na pomoučený vál, rukou těsto rozmáčkneme na silnější placičku, zabalíme borůvky s cukrem, a vytvarujeme knedlíky, spoje dobře umačkáme, aby nám náplň nevytekla. Borůvkové knedlíky necháme ještě asi deset minut na vále odpočinout a připravíme si k vaření širší kastrol s mírně osolenou vodou. Knedlíky vhodíme do vařící vody a vaříme, dokud nevyplavou ode dna. Přendáme do mísy, každý knedlík propíchneme vidličkou a hned trochu omastíme máslem.

Borůvkové knedlíky podáváme bohatě posypané borůvkami a moučkovým cukrem, polijeme rozpuštěným máslem.



Stáhnout v PDF

Přečteno: 955x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.




Psali jsme před rokem

Fotolia_38068726_XS

Japonská dotyková terapie shiatsu vám dodá novou životní sílu

Cílem shiatsu je podporovat proces sebeuzdravování a osobního růstu skrze vyrovnávání energie Čchi v těle. Tělesně-duševní pohoda člověka jako jednota těla, mysli a duše závisí na harmonickém toku této energie. Shiatsu masáž zvyšuje sebeuvědomění, citlivost a uvolňuje napětí. ...


Dnes jsme pro Vás vybrali

trávení_1

Kmínovka na trávení

Při žaludeční kolice nebo pro lepší trávení může nepříjemné projevy tlumit kmín. Co budeme potřebovat: 2 lžíce drceného kmínu šálek horké vody cedník nebo plátýnko   Jak na to: Kmín necháme krátce povařit ve vroucí vodě a poté necháme vychladnout. Opatrně přecedíme. Užíváme je...

Koniklec velkokvětý /Pulsatilla grandis/

čeleď: pryskyřníkovité Koniklec velkokvětý – popis Celá rostlina, mimo vnitřní plochy květu, je pokrytá bělavými, nebo zpočátku i narezlými chloupky. Z holé země v březnu vyrůstají mezi loňskými rozpadajícími se suchými listy květy. Lodyha v době květu dosahuje stěží 3 –...

Broskvový koláč

4 vejce 400 g moučkového cukru 140 g másla 300 g polohrubé mouky sušené droždí dle potřeby 100 ml mléka 8 - 9 ks broskví nebo nektarinek máslo na vymazání plechu Broskvový koláč – postup přípravy Vezmeme si vejce a oddělíme žloutky od bílků. Dám...

Ryzec statný /Lactarius repraesentaneus/

▪ Ryzec statný - vzhled Klobouk 6 – 15 cm, v mládí sklenutý, brzy se vtlačeným středem, často s nízkým tupým hrbolkem, na okraji silně podvinutý a v mládí huňatý, jinde obvykle pouze vrostle vláknitý, za vlhka slizký, chrómově žlutý, zlatožlutý až žlutooranžový, na otlačený...