Blatouch bahenní /Caltha palustris/

img

Blatouch bahenní – popis

Blatouch bahenní je vytrvalá bylina s chudě větvenou, vystoupavou nebo poléhavou a kořenující lodyhou. Rostlina je vysoká 10 - 70 cm. Listy mají srdčitý tvar, přízemní jsou dlouze řapíkaté a horní přisedlé. Řapíky jsou žlábkovité. Tmavě zelená, lesklá čepel je celokrajná až vroubkovaná. Letní listy jsou větší a měří v průměru až 25 cm. Jsou ale pilovité nebo ostře zubaté. Okvětí je složené z pěti lesklých, výrazně žlutých okvětních plátků. Oboupohlavné, pravidelné květy mají velký počet tyčinek, svrchní semeník srůstá z 5 - 10 plodolistů. Medníky v květech chybí. Plody jsou měchýřky, které jsou před otevřením odstávající. Obsahují až 20 drobných, tmavohnědých, nepravidelně oválných semen.

Blatouch bahenní – léčivé účinky

V blatouchu bahenním je, jako v jiných pryskyřníkovitých rostlinách, obsažený protoanemonin, který vyvolává jedovaté účinky rostliny. V lidovém léčitelství se používal jako projímadlo, močopudný prostředek a proti revmatismu. Jeho použití se vyvarujte! Otrava se projevuje nevolností, závratěmi či otoky v obličeji. U otráveného je třeba vyvolat zvracení a podat mu aktivní uhlí.

Použitelné části blatouchu bahenního: kvetoucí nať

Období květu: duben až červen

Blatouch bahenní – pěstování

Roste na bahnitých, vlhkých místech jako jsou např. louky, břehy potoků, příkopy, lužní lesy, vlhké horské lesy, rašeliniště. Snese i nedostatek vzduchu v důsledku záplav, ale potřebuje půdu se středním obsahem minerálních látek. Ke svému růstu vyžaduje více světla. Semena jsou rozšiřována hydrochorně. U nás roste několik poddruhů, které jsou od sebe hůře rozlišitelné. V minulosti se mladých listů blatouchu užívalo jako jarní zeleniny a šťáva z květů se užívala k barvení másla. Poupata zavařená ve slané vodě nahrazovala středomořské kapary.

Tip

Samovolně neužívat!



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.