Bez černý - jak ho neznáte! Připravte si kosmatici, bezový med a marmeládu z květů černého bezu

Netradiční recepty z bezu3Vyzkoušejte netradiční recepty z květů černého bezu, které vás nadchnou.  

Kdo by neznal bez černý. Jeho keře se vyskytují v hojném množství po celém Česku a jsou tak dostupné opravdu každému. Bez černý je lidová lékárnička, která nám pomáhá posilovat imunitu po celý rok. Dnes vám ukážeme 3 recepty našich babiček, které možná neznáte – kosmatici, bezový med a marmeládu z květů černého bezu. 

Bez černý (Sambucus nigra) je univerzální bylina, ze kterého využíváme všechny její části. Květy sbíráme v květnu, plody až v srpnu a září. Zpracovat můžeme také listy nebo kůru stromu.

Bez černý je král lidového léčitelství 

Květy a květový pyl zpracováváme hlavně na šťávy, sirupy a limonády. Z vyzrálých plodů můžeme připravovat marmelády, sirupy nebo likéry. Jen pozor – plody bezinky musí projít tepelným zpracováním. V syrovém stavu jsou totiž mírně jedovaté.

Bez černý milovaly naše babičky a zbožňovat ho budete i vy. Bez pomáhá zmírňovat kašel a uvolňovat zahlenění a je vlastně takový král českého léčitelství. Obsahuje třísloviny a pomáhá proti revmatismu

Netradiční recepty z bezu2Květy černého bezu najdete všude po Česku.

Recepty z bezu 3x jinak podle našich prababiček

Kosmatice

(pro 4 osoby) 

Kosmatice je staročeský jarní recept, který s oblibou připravovaly naše babičky. Květenství bezu se obaluje v hustším palačinkovém těstě a smaží. Kosmatici se někdy přezdívá řízek chudých. Květy černého bezu jsou jedlé, proto se jídla nemusíme bát. Recept můžeme připravit nasladko i naslano.

Slanou verzi podáváme s rajčatovým salátem a jarními divokými bylinkami, sladkou verzi můžeme zlehka polít pampeliškovým medem podle našeho receptu

Co budete potřebovat?

  • 250 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • salátek nebo pampeliškový med k podávání

Postup:

Do misky nalijeme mléko, nasypeme mouku, přidáme vejce a špetku soli a metličkou vypracujeme hladké husté těsto. Těsto nenecháváme stát, ale ihned do něj namáčíme květy bezu květenstvím dolů a takto je vkládáme na rozpálenou pánev.

Smažit můžeme buď oboustranně, v tom případě si z bezu odstraníme po vložení na pánev nůžkami stopky. Nebo smažíme jen z jedné strany ve větším objemu oleje.

kosmaticeKosmatice je tradiční staročeské jídlo - vyzkoušejte ho.

Bezový med 

Oproti bezové šťávě, která se připravuje za studena, má bezový med jednu nevýhodu. K vytvoření husté sirupovité konzistence je nutné bezový med vařit, čímž přichází o většinu léčivých látek. Přesto byste ale měli bezovému medu dát šanci! Jeho chuť je totiž výtečná a skvěle se hodí do čaje, do letních sorbetů a zmrzlin, na palačinky nebo třeba na přelití kosmatice, kterou jsme si ukázali v prvním receptu. 

Co budete potřebovat?

  • 40 květů černého bezu
  • 1,5 kg třtinového cukru
  • 2 citróny
  • 1,5 litru vody

Postup:

V přírodě si nasbíráme květy černého bezu. Pokud nevíte, jakým místům je lepší se v přírodě vyhnout, přečtěte si tento článek.

Po sběru květy bezu vložíme do hrnce a přidáme studenou vodu. Hrnec zakryjeme pokličkou a nálev necháme 24 hodin macerovat.

Po uplynulém dni si macerát přes plátýnko přecedíme do jiného hrnce. Ten by měl mít tlusté dno, aby se bezový med nepřipálil. Do směsi dáme cukr a citrónovou šťávu bez pecek. Mícháme při slabším plameni do zhoustnutí. Dáváme pozor, aby se bezový med nepřipálilKonzistenci medu otestujeme tak, že lžíci směsi nalijeme na talířek a pozorujeme, jak rychle se bezový med rozteče.

Ještě horký bezový med plníme do čistých sterilních sklenic a ihned uzavřeme. Uchováváme v chladu a temnu. 

Netradiční recepty z bezu4Bezový med není extra zdravý, ale je výtečný.

Marmeláda z květů černého bezu a jahod 

Květy bezu černého obsahují nejvíce účinných látek v pylu. Proto je dobré květy bezu sbírat ještě předtím, než se dostanou do své vrcholné fáze vyzrání. Bezové květy můžete v marmeládě smíchat téměř s čímkoliv. Vynikají budou ale hlavně v kombinaci s jahodami, rebarborou nebo rybízem. 

Co budete potřebovat?

  • 2 kg jahod
  • 10-15 květů černého bezu
  • 600 g třtinového cukru
  • 25 g citrusového pektinu
  • šťáva ze 2 citrónů

Postup:

Jahody si překrájíme na poloviny (nebo na menší kousky) a vložíme do hrnce, přidáme 400 g cukru a bezové květy. Marmeládu prohříváme. Mezitím si smícháme pektin s 200 gramy zbylého cukru a přidáme do marmelády. Pořádně rozmícháme a povaříme 3 až 5 minut. Lijeme do sterilovaných sklenic a zavaříme na 80 stupňů. A marmeláda z květů černého bezu je hotová!

Netradiční recepty z bezu1Marmeládu z jahod a bezu vyzkoušejte s čerstvou brioškou.

Znáte nějaký netradiční recept z květů černého bezu? Podělte se s námi o něj v komentářích.

Vyzkoušejte také recept na bezový sirup.

A připravit si můžete také rychlou vynikající bezovou šťávu.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1114x

array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Bezinková šťáva 100% Beutelsbacher 0,7l…

100% bezinková šťáva Čerstvá vylisována šťáva z plodů divoce rostoucího…

Cena: 87 Kč

Tulsi ovocný ibišek a černý bez BIO 25…

Bio ovocná směs Tulsi s černým bezem, rybízem a ibiškem a malinovo-broskvovou…

Cena: 118 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte