Bělopavučinec hlíznatý /Leucocortinarius bulbiger/

Foto: Wikimedia, Autor: Sasata

▪ Bělopavučinec hlíznatý - vzhled

Klobouk o průměru 5 - 12 cm je v mládí polokulovitý, později nízce sklenutý s lehce podvinutým okrajem, pak až rozprostřený, jemně vláknitý, masově hnědavý až červenavý nebo žlutohnědavý, na okraji i na středu dosti dlouho se zbytky bílé plachetky.

Třeň je 5 - 7 cm dlouhý, 8 - 18 mm široký, válcovitý, na spodu rozšířený do nápadně odsedlé hlízy (3 - 5 cm) plný, jemně hnědě vláknitý, bělavý, naspodu hnědavý, na vrcholu s bělavými vláknitými zbytky závoje.

Dužnina je masitá v klobouku dosti měkká a křehká, bělavá s nenápadnou chutí a vůní.

▪ Bělopavučinec hlíznatý - výskyt

Houba roste v jehličnatých lesích, zejména ve smrčinách, obvykle se vyskytuje v početných skupinách, ale není hojná. Bělopavučinec hlíznatý roste od srpna do listopadu.

▪ Bělopavučinec hlíznatý - možnosti využití

Bělopavučinec hlíznatý je velmi chutná houba možná k úpravě za čerstva i ke konzervování v octě.

▪ Bělopavučinec hlíznatý - recept

Houbové knedlíky

10 dkg  lesních hub
3 rohlíky
150 ml mléka
1 vejce
sůl
pepř
sekaná pažitka
3 dkg slaniny
cibule
2 lžíce hrubé mouky
1/2 lžíce sádla
muškátový květ
strouhanka

Houby nakrájené na plátky podusíme na rozpuštěných kostičkách slaniny a necháme vychladnout. Cibuli osmažíme na 1/2 lžíce sádla dorůžova, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky a osmahneme. V mléce rozšleháme vejce, osolíme, opepříme a nalijeme na vychladlé rohlíky - necháme asi 20 minut stát. Přimícháme mouku, lžíci strouhanky, vychladlé houby, muškátový květ a nasekanou pažitku - vše dobře promícháme. Připravíme si hrnečky -  vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Naplníme do tří čtvrtin. A dáme do mikrovlnky na plný výkon na 10 -12 minut. Podáváme s osmaženou cibulkou a zeleninovým salátem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 954x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.