Bedla vysoká /Macrolepiota procera/

Bedla vysoká - vzhled

Klobouk je 10 - 30 cm široký, v mládí kulovitý, ke stáru sklenutý až plochý, vždy s tupým vnitřním hrbolem, bledě kožový, pokrytý pravidelně vláknitými hnědými šupinami.

Třeň délky 15 - 30 cm, je bělohnědě žíhaný, s velkým kožovitým prstenem. Lupeny mají bílou barvu.

Dužnina je tenká, bílá a má trochu nasládlou, nepříliš výraznou vůni. Výtrusný prach je bílý.

Bedla vysoká - výskyt

Bedla vysoká se objevuje znovu na témže místě každoročně a během roku může mít několik růstových vln. Obyčejně není napadána larvami hmyzu. Roste na humózních půdách od nížin po hory, v lesích i mimo les, s oblibou na vyhřátých travnatých místech, jednotlivě nebo v malých skupinkách. Sbírejte za sucha, protože záhy nasává vlhkost - pak je mokrá a téměř nepoužitelná.

Bedla vysoká - vliv na zdraví

Houby obsahují určité množství bílkovin, aminokyselin a glycidů, dosti nerostných solí a některé druhy karotenu, provitamin A-karoten (nejvíce obsahuje liška obecná), vitamíny skupiny B (nejvíce obsahují hřiby) a dokonce i stopy vitamínu D. Tyto látky se však dají získat snadněji z jiných potravin. V nepatrném množství jsou součástí hub i některé minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, železo, sodík, mangan a jiné. Čerstvé houby obsahují až 95% vody. Po usušení se většina vody odpaří a váha hub se sníží až desetinásobně.

Bedla vysoká - možnosti využití

Bedla vysoká se výborně hodí na sušení. Třeň vyhoďte, neboť je tuhý a zbytek houby nakrájejte a usušte. Je výborná do polévek nebo pod maso. Tradičně se také používá ke smažení. Výborný (i když netradiční) způsob užití je připravit nudlové těsto s pivem místo s mlékem, rozsekat najemno houby do těsta a prudce osmažit.

▪  Bedla vysoká - recept

Bedly na kmíně

bedly vysoké (pouze klobouky)
polohrubá mouka
máslo
kmín celý
sůl

Bedly vysoké osolíme a poprášíme moukou. Rozpálíme máslo (pozor hodně se připaluje - lepší je silnější dno hrnce). Protože by kmín jinak opadal, tak těsně před smažením nebo přímo na pánvi posypeme kmínem z obou stran. Bedly se opékají na másle poměrně krátce, až zčernají (zespodu zezlátnou) max. 3 - 5 min. Vyjmeme a okamžitě podáváme.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 4694x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.