Bedla štíhlá /Macrolepiota mastoidea/

▪ Bedla štíhlá - vzhled

Klobouk je široký 4 - 10 cm, v mládí vějčitý  až kuželovitě zvoncovitý, s nápadným bradavkovitým hrbolkem. Na bělavém, krémově okrovém až hnědavém podkladě je pokrytý drobnými přitisklými šupinkami, které mají sytější hnědý odstín.


Třeň je 7 - 15 cm vysoký a kolem 1 cm široký. Nahoře je nejtenčí na bázi mírně ztlustělý, v mládí je vycpaný a v dospělosti dutý. Bedla štíhlá má třeň pokrytý drobnými nahnědlými šupinkami.

Dužnina je v klobouku měkká, ve třeni brzy tuhá, trvale bílá, se slabou příjemnou vůní a téměř oříškovou chutí.

▪ Bedla štíhlá - výskyt

Bedla štíhlá roste od léta do podzimu na lučních a pastvinných biotopech, místy je velmi hojná, často roste pospolu s bedlou vysokou, případně je jí v sezóně na lokalitě nahrazena (bedla vysoká roste o něco později).

▪ Bedla štíhlá - vliv na zdraví

Houby obsahují určité množství bílkovin, aminokyselin a glycidů, dosti nerostných solí a některé druhy karotenu, provitamin A-karoten (nejvíce liška obecná), vitamíny skupiny B (nejvíce hřiby) a dokonce i stopy vitamínu D. Tyto látky se však dají získat snadněji z jiných potravin. V nepatrném množství obsahují houby i některé minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, železo, sodík, mangan a jiné.

▪ Bedla štíhlá - možnosti využití

Bedla štíhlá je jedlá a chutná houba, vhodná k úpravě čerstva především jako řízek. V houbových směsích by se měla kombinovat se šťavnatějšími druhy.

▪ Bedla štíhlá - recept

Cikánské bedly

20 ks hub
olej nebo jiný tuk
kmín
česnek
sůl
pečivo

Očištěné a omyté klobouky hub, opečeme z obou stran na rozpáleném tuku nebo oleji, do kterého jsme přidali trochu kmínu. Hotové vyjmeme, potřeme prolisovaným česnekem smíchaným se solí a podáváme na chlebu nebo jiném pečivu.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1227x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.