Bambucké máslo: zázrak z přírody nejen pro omlazení pleti

Bambucké másloBambucké máslo je přírodním balzámem krásy, je užíváno jakožto základ k výrobě léčivých mastí, mýdel, krémů a tělového másla. Obsahuje protizánětlivé složky, má zvlhčující a zvláčňující účinky na naši pleť. Je skvělou přírodní ochranou proti UV záření, hydratuje pokožku a uzamyká v ní vlhkost, čímž pomáhá v boji proti stárnutí pokožky a tvorbě vrásek. Napomáhá hydrataci a regeneraci pokožky se sklony k praskání, ať už vlivem změn pokožky v důsledku přibírání a shazování na váze a změn kůže v důsledku těhotenství (strie).

Bambucké máslo obsahuje vzácné rostlinné steroly, které napomáhají regulaci cholesterolu v krvi, nenasycené mastné kyseliny, kyselinu skořicovou apod. Nejúčinnější je bambucké máslo nerafinované, jeho pozitivní vlastnosti jsou přímo úměrné jeho kvalitě, pokud jsou do něj přidány chemické látky nebo konzervanty, pak tyto látky přímo negativně ovlivňují jeho kvalitu. Bambucké máslo seženete v podobě přírodních mýdel, glycerinových mýdel, krémů, tělového másla apod.

Bambucké máslo, shea butter, karité

Všechny výše uvedené názvy se používají pro bambucké máslo získávané z velkých hnědých ořechů afrického stromu, který je znám jako Máslovník africký, pod anglickým názvem Shea tree nebo latinsky Vitellaria paradoxa, dříve Butyrospermum parkii. Tento strom roste především v oblasti rovníkové Afriky – v Ghaně, Burkina Faso a dalších zemích. Jelikož je považován dle místní tradice za posvátný, nesmí se jeho plody trhat, ale pouze sbírat ze země. Stromy kvetou od ledna do března a dosahují výšky 12 – 20 metrů. Jejich květy jsou seskupeny do okolíku, plody jsou bobule se vzhledem velkých švestek. Průměrný výnos z jednoho stromu je 15 až 20 kilogramů plodů, optimální výnosy ale mohou vzrůst dokonce až na 45 kilogramů. Z každého kilogramu plodů se pak získá přibližně 400 gramů suchých semen.

Tajemství výroby bambuckého másla je ale v Africe svěřeno pouze a jen ženám, ony jsou rovněž těmi, kdo z jeho prodeje těží, z toho důvodu se mu také říká tzv.„ženské zlato“. Karité slouží ženám v těchto oblastech k ochraně pokožky před horkým větrem, pískem a jemným prachem, jež nese vítr. Ženy oříšky sbírají ze země, vyloupnou je ze skořápky a poté suší. Vysušené je pak melou na prášek až pastu, která se po dlouhém hnětení mění na bambucké máslo. Shea butter se poté užívá v péči o pokožku už od malých dětí. Matky masírují svoje potomky tímto máslem denně, tím hydratují a chrání jemnou dětskou pokožku a také se tím upevňuje pouto mezi matkou a dítětem.

Nerafinované bambucké máslo se na Africkém kontinentě používá již po dlouhá staletí. O bambuckém másle se zmiňují i mnohé historické dokumenty, existují rovněž záznamy z dávných dob vlády Kleopatry, které se zmiňují o dlouhých karavanách putujících do Egypta  s náklady bambuckého másla pro kosmetické účely, výrobu výživných krémů a mlék k péči o sluncem vyprahlou pokožku.

Účinky bambuckého másla 

  • Chrání pokožku před nepříznivými vlivy okolí.
  • Chrání kůži před volnými radikály.
  • Regeneruje a hydratuje pokožku.
  • Zpomaluje tvorbu vrásek, vyhlazuje vrásky již vzniklé.
  • Má protizánětlivé a hojivé účinky.
  • Podporuje přirozenou obranyschopnost pokožky.
  • Obsahuje nenasycené mastné kyseliny.
  • Obsahuje vitamíny A, D, E a F.
  • Vitamín E je nejdůležitější antioxidant pro tělo – chrání buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů, pomáhá zpomalovat stárnutí pleti.
  • Čisté bambucké máslo, které neobsahuje žádné přidané chemické látky, je velice dobře snášeno i přecitlivělou pokožkou či pletí náchylnou k alergiím.
  • Je vhodné pro ošetření té nejcitlivější pokožky trpící na lupénku, dermatitidu, atopický ekzém a další kožní obtíže. Při pravidelné aplikaci pokožku chrání před návratem problémů.
  • Bambucké máslo obsahuje přirozeně se vyskytující se UV filtr 4.
  • Má antibakteriální a protizánětlivé účinky, pokožku hojí a díky jeho univerzálnosti jej lze použít k ošetření téměř všeho. Kelímek s čistým bambuckým máslem můžete mít po ruce v lékárničce a použít jej pro ošetření nejrůznějších drobných domácích zranění jako jsou spáleniny a odřeniny, ale i špatně se hojící hluboké jizvy nebo také štípance od hmyzu. 

Karité neboli bambucké máslo

Obsah nerafinovaného bambuckého másla

Vitamín A

Vitamín A je velmi důležitý v péči o pleť. Vitamín A bojuje proti vráskám a bambucké máslo pomáhá také redukovat vrásky. Je rovněž mnohem šetrnější k pleti, než přípravky proti vráskám s obsahem chemických látek.

Vitamín E

Vitamín E je skvělý pomocník pro hydrataci pokožky. Kromě hydratace vitamín E působí jako antioxidant a poskytuje mírnou sluneční ochranu.

Kyselina skořicová

Bambucké máslo obsahuje kyselinu skořicovou, která dělá bambucké máslo účinným, co se týče potlačení zánětů. Kyselina skořicová má také UV ochranu, je antioxidantem a napomáhá regeneraci buněk.

Prospěšné mastné kyseliny

Bambucké máslo má pět mastných kyselin, které jsou výtečné pro naši pleť a udržují ji zdravou. Je to kyselina palmitová, kyselina stearová, kyselina olejová, kyselina linolová a kyselina arachidová. Spolu dopomáhají k hladké a pružné pokožce celého těla.

K dalším účinkům bambuckého másla patří schopnost restrukturalizace pleti, což zabraňuje projevům celulitidy i vzniku strií. Již vzniklé strie, jizvy, popáleniny a podobně dokáže vyhlazovat a urychluje proces jejich hojení.

Alergické projevy kůže, ekzémy, dermatitidy

Bambucké máslo dokáže vyléčit alergické projevy kůže, osvědčilo se v boji proti dermatitidám, ekzémům, atopickému ekzému, a to i v péči o jemnou dětskou pokožku.  

Ochrana proti slunečnímu záření

Karité má přirozené ochranné účinky před slunečním zářením. Chrání pokožku před dalšími nepříznivými vlivy okolí i před volnými radikály.

Ochrana pleti před mrazem a vlhkem

Nerafinované bambucké máslo brání poškození pleti v chladných a sychravých měsících roku. Přitom neucpává póry a nechává pleť volně dýchat na rozdíl od synteticky vyráběných krémů, které pokožku neprodyšně uzavřou, ta přestane dýchat a paradoxně se začne vysušovat.

Antibakteriální účinky a čistící účinky

Bambucké máslo je sice tuk, ale i tak je vhodným prostředkem pro ošetření pleti při potížích s výskytem akné a černých teček. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, vysoký obsah antioxidantů a vitamínů. Navíc je skvělá jeho schopnost vyrovnávat Ph pleti.

Artritida,revmatické bolesti apod.

Již v minulosti se kromě péče o pokožku, pleť a vlasy využívalo bambucké máslo v péči při namožených svalech, natažených šlachách, artritidě a při bolestech kloubů. Nerafinované bambucké máslo je rovněž pomocníkem při ošetřování ranek a zanícených štípanců od hmyzu. Pomáhá zklidňovat pokožku spálenou sluncem a ošetřuje spáleniny, i ty rozsáhlejší. Pomocí bambuckého másla ošetříte ztvrdlou kůži na loktech i patách a zbavíte ji suchých šupinek.  

Tipy pro použití bambuckého másla 

  1. Používejte je jako regenerační prostředek a balzám na rty.
  2. Hodí se pro ošetření pokožky těch nejmenších. Antibakteriální účinky působí proti vzniku drobných zánětů, opruzenin a pokožka se rychleji regeneruje a nemá tendenci svědit.
  3. Chrání pokožku v zimním období před popraskáním a poškozením.
  4. Chrání pokožku před slunečními paprsky díky přirozenému UV filtru.
  5. Bambucké máslo aplikujte na čerstvě oholenou pokožku, pleť bude jemná.
  6. Používejte menší množství bambuckého másla k ošetření nehtů a nehtové kůžičky.
  7. Zkuste nanést malé množství bambuckého másla na oční víčka a následně aplikujte oční stíny. Zesílíte tím intenzitu stínů i prodloužíte výdrž barvy.
  8. Na suché a lámavé vlasy si připravte směs z vlasového kondicionéru a bambuckého másla, získáte tím skvělou péči a výživu. Můžete bambucké máslo vtírat i rovnou do vlasů ke kořínkům, svému účesu tak dodáte lesk i objem.
  9. Při nachlazení a kašli vyzkoušejte následující recept. Bambucké máslo smíchejte s několika kapkami esenciálního oleje z eukalyptu, máty či hřebíčku, vetřete do pokožky hrudníku. Bude se Vám snadněji dýchat.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1880x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.