Asafoetida čistá 25g DNM

Cena: 112  

Dodavatel/Výrobce: DNM Company s.r.o.

Silně aromatické koření, známe také pod názvem "čertovo lejno"

Asafoetida - čistá nazývaná též ločidlo, čertovo lejno či asant může nahradit cibuli a česnek. Je velmi aromatická, proto ji dávkujte opatrně. Zpracujte na rozpáleném oleji.

Složení:  asafoetida

Slovo Asafoetida vzniklo spojením latinských slov “asa”, což znamená pryskyřice a “foetidus” neboli páchnoucí. Jelikož ve své čisté formě její silné aroma působí nepříjemně až odpudivě, vysloužila si v mnoha evropských jazycích hanlivé názvy. V Asii je paradoxně známá spíše pod pochvalnými názvy.

Chuť a použití: Je to výrazně zahřívající velmi účinné koření příjemné chuti a při vaření dokáže nahradit cibuli a česnek. Pro své velmi silné aroma a chuť, by se měla používat ve skutečně malém množství. Ovšem i malá špetka dodá připravovanému pokrmu na zajímavosti. Vzhledem k tomu, že se jedná o prášek z pryskyřice, přidává se do asafoetidyještě rýžová mouka a kurkuma, aby byl snadno stravitelný. Směs je v rámci zkvalitnění trávení ještě opražena. Takto upravenou asafoetidu lze používat i pro studenou kuchyni. Pomáhá strávit luštěniny či nadýmavé druhy zeleniny jako je květák, kapusta či zelí. Je vhodná na kořenění pokrmů se zeleninou, rybami, houbami, při rožnění skopového masa, do omáček či slaných specialit. Používá se též jako přírodní potravinářské barvivo - žluté. Odvaha použít „čertovo lejno“ v kuchyni se určitě vyplatí. 

V mnoha zemích je známá jako “Pokrm bohů” pro své zdraví přínosné účinky a všeobecně blahodárný vliv na trávení. Rostlina zlepšuje trávení, zmírňuje kašel a má zklidňující účinky. Indové navíc věří že povzbuzuje činnost mozku. 

                                                                 

Návod k použití: vysypte špetku asafoetidy do rozpáleného oleje, cca. 2 sekundy před přidáním dalšího koření.

 Skladujte na suchém a chladném místě, po otevření doporučujeme uchovávat ve vzduchotěsné, nejlépe tmavé nádobě.

 

  • bez glutamanu
  • bez soli
  • bez barviv
  • bez konzervantů
  • bez lepku

 

Země původu: Indie

Obsah balení: 25g

Toto koření je také velmi výborné k dochucení salátů.

RECEPT:

Sambaro - Indický zelný salát

Budeme potřebovat: 600g bílého zelí, 1 mrkev, 2 lžíce rostl.oleje, 1 lžíce hořč.semínka, 3 listy citronové trávy, 1 lžíce rozsekaných zel. chilli papriček, 1 lžíce soli (dle chuti), 2 lžíce cit.šťávy, hrst listů koriandru, 1 lžíce asafoetidy (čertova lejna)

Zelí rozsekáme nadrobno, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme hořčičná semínka. Jakmile vypukají  (jako popcorn), přidáme čertovo lejno, citronovou trávu, rozsekané zelené čili papričky a restujeme asi 30 sekund. Poté přidáme citronovou šťávu a sůl.
Všechno na mírném ohni dobře promícháme a přidáme zelí a mrkev.
Stále na mírném ohni dobře promícháme - asi 2 minuty.
Podle chuti přidáme sůl nebo citronovou šťávu a sundáme ze sporáku.
Podáváme při pokojové teplotě, posypané nasekanými čerstvými lístky koriandru.


Kategorie: Koření jednodruhové

Detoxikace, Kašel, Lymfatický systém, Nervový systém, Paraziti, Plynatost, Srdce, Zácpa, Zánět



Stáhnout v PDF

Přečteno: 723x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.